Skip to main content

Οι Αναπτυξιακές Προοπτικές του 2023 μέσω της χρήσης των προγραμμάτων επιδότησης που αναμένεται να ανακοινωθούν

Το 2023 αναμένεται να ξεδιπλωθεί όλη η παλέτα δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως και του νέου ΕΣΠΑ, άρα να υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες αξιοποίησης νέων προγραμμάτων.

Απομένει κάτι περισσότερο από ένας μήνας μέχρι να υποδεχτούμε το 2023. Αφήνοντας πίσω μια ακόμα ιδιαίτερη χρονιά, στην οποία μπορεί, σε μεγάλο βαθμό, να ξεπεράσαμε τα περισσότερα από τα προβλήματα που έφερε η πανδημία, η Ελλάδα, όπως και πολλές άλλες χώρες, ήρθαν αντιμέτωπες με τον σταθερά υψηλό πληθωρισμό, το συνεχώς μεταβαλλόμενο κόστος ενέργειας, αλλά και την απουσία εξειδικευμένων και ανειδίκευτων εργαζομένων.

Μέσα σε αυτό το κλίμα έντονης ανακύκλωσης φόβου, δεν πρέπει να ξεχνάμε τις θετικές προοπτικές που προκύπτουν μετά το τέλος κάθε κρίσης. Μπορεί αυτό να φαντάζει μακρινό, αλλά κάθε αλλαγή απαιτεί χρόνο και σωστό προγραμματισμό.

Εντός του 2023 αναμένεται να ξεδιπλωθεί ολόκληρη η παλέτα δράσεων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, όπως και του νέου ΕΣΠΑ, με αποτέλεσμα να υπάρξουν σημαντικές ευκαιρίες αξιοποίησης νέων προγραμμάτων. Πλέον, οι επιχειρήσεις καλούνται να αφομοιώσουν τη νέα φιλοσοφία των συγχρηματοδοτούμενων δράσεων. Για πρώτη φορά, ιστορικά, παρέχεται η δυνατότητα αξιοποίησης δύο συγχρηματοδοτούμενων πλαισίων διαφορετικής λογικής. Η δυνατότητα επιλογής πλαισίου για πολλές δράσεις δημιουργεί εξαιρετική ευελιξία, η οποία εξυπηρετεί εξαιρετικά τις ανάγκες των ΜμΕ.

Σημαντικό ρόλο σε αυτή τη νέα εποχή για τη χώρα θα παίξει το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο, πέρα από το πετυχημένο πλαίσιο επιδοτούμενων δανειοδοτήσεων, θα προσφέρει και ένα πλέγμα δράσεων, που θα στοχεύουν, κυρίως, στην ενίσχυση δυναμικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Μέσω του ΤΑΑ προσφέρεται η δυνατότητα λήψης δανείων με επιδοτούμενο επιτόκιο, για την υλοποίηση επενδύσεων στους πυλώνες της πράσινης μετάβασης, του ψηφιακού μετασχηματισμού, της εξωστρέφειας, της καινοτομίας και των εξαγορών και συγχωνεύσεων.

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, κρίνεται σημαντική η εξεύρεση έμπειρων και ικανών συνεργατών, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην επίτευξη των στόχων των επιχειρήσεων. Η αξία που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις από τη συνεργασία με έναν εξειδικευμένο σύμβουλο, ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες, είναι τεράστια. Οι εποχές αλλάζουν και το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι επιχειρηματίες, αν θέλουν να εξελιχθούν πραγματικά οι επιχειρήσεις τους.

Ως BSS, με περισσότερα από 24 χρόνια εμπειρίας, νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά για όσα έχουμε πετύχει μαζί με τους συνεργάτες μας. Στην ιστοσελίδα μας, www.bssplus.gr, μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να δει κάποιες από τις πολλές επιτυχίες μας όλα αυτά τα χρόνια. Στο επίκεντρο κάθε δράσης μας είναι ο άνθρωπος, για αυτό και προσεγγίζουμε κάθε επενδυτικό σχέδιο ανθρωποκεντρικά και τεχνοκρατικά, ταυτόχρονα. Στόχος μας είναι να συντροφεύουμε τον επιχειρηματία στο επενδυτικό του ταξίδι, από το πρώτο βήμα, μέχρι την υλοποίηση του έργου του, αλλά και μετά, κατά τη λειτουργία της επιχείρησής του.