Skip to main content

Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε: Στόχος μας η ορθή διαχείριση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., είναι Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, εγκεκριμένο από τον Ε.Ο.ΑΝ.

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. διασφαλίζει τη συλλογή και τη μεταφορά των Α.Η.Η.Ε προς τις συνεργαζόμενες μονάδες επεξεργασίας, με στόχο την εφαρμογή των βέλτιστων διαθέσιμων πρακτικών για την απομάκρυνση των επιβλαβών για το περιβάλλον ουσιών και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών ως πρώτη ύλη στην παραγωγή νέων προϊόντων.

H Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε.

  • 18 Χρόνια διασφαλίζει την ορθή περιβαλλοντική διαχείριση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Aποβλήτων
  • Έχει ανακυκλώσει πάνω από 750.000 τόνους Α.Η.Η.Ε.
  • Συνεργάζεται με 12 εργοστασιακές μονάδες επεξεργασίας σε όλη την Ελλάδα
  • Διαθέτει πάνω από 15.500 σημεία συλλογής σε όλη την Ελλάδα

Πείτε μας τι ακριβώς αφορά το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού;

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. είναι Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού. Αντικείμενο μας είναι η συλλογή, η μεταφορά, ο διαχωρισμός και η επεξεργασία των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων με σκοπό την απομάκρυνση των επιβλαβών για το περιβάλλον ουσιών και την επανένταξη των αξιοποιήσιμων υλικών ως πρώτη ύλη στην παραγωγή νέων προϊόντων.

Διασφαλίζουμε ουσιαστικά την ορθή διαχείριση των αποβλήτων ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, καθώς και δοχείων τονερ και μελανιών, ενδυναμώνοντας παράλληλα την κυκλική οικονομία, καθώς ο κύκλος ζωής των προϊόντων μπορεί να επιμηκυνθεί μέσω της επαναχρησιμοποίησης των συσκευών ή με την ανάκτηση των πρώτωνυλών που προκύπτουν από την ανακύκλωση.

Ποια είναι η δυναμική και η τεχνογνωσία του Συστήματος;  

Η εταιρεία διαθέτει 18 χρόνια εμπειρίας στην Διαχείριση Α.Η.Η.Ε. και συνεργάζεται με 12 σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας σε όλη τη χώρα. Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. είναι το μεγαλύτερο Σύστημα Διαχείρισης Α.Η.Η.Ε. στην Ελλάδα, συμβάλλοντας στη διαχείριση του 94% των αποβλήτων Η.Η.Ε. στη χώρα μας.

Ποιες συσκευές περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα ανακύκλωσης του Συστήματος, ποιος είναι ο σύντομος απολογισμός της μέχρι τώρα δραστηριότητας του και ποιοι είναι οι στόχοι του 2022;

Το σύστημά μας ανακυκλώνει οποιαδήποτε ηλεκτρική και ηλεκτρονική συσκευή που μπαίνει σε πρίζα ή λειτουργεί με μπαταρία, καθώς και λαμπτήρες, δοχεία τονερ και μελάνια. Ανακυκλώνουμε από την πιο μικρή συσκευή που βρίσκεται σε κάθε σπίτι, μεγάλες οικοσκευές, εξοπλισμούς τεχνολογίας, οθόνες φωτιστικά, ηλεκτρικά εργαλεία, μέχρι ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό που χρήζει ειδικής μεταχείρισης.

Η Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. στα 18 χρόνια λειτουργίας έχει ανακυκλώσει πάνω από 750.000 τόνους αποβλήτων Η.Η.Ε. και συνεχίζει απρόσκοπτα την δράση της με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του φυσικού μας περιβάλλοντος, τη συνετή και ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων και την προστασία της υγείας των ανθρώπων.

Με χρήση καινοτόμων επιστημονικών μεθόδων και τη συνεχή βελτίωση των διαδικασιών που εφαρμόζονται σε όλες τις διαδικασίες διαχείρισης των αποβλήτων εξασφαλίζουμε την ανάκτηση πρώτων υλών που ξεπερνά το 85% κατά μέσο όρο ετησίως.

Ποια η συμβολή της ανακύκλωσης στην αγορά των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών συνολικά;

Ανακυκλώνοντας τις ηλεκτρικές συσκευές μέσα από την εξειδικευμένη διαχείριση, ανακτώνται υλικά χρήσιμα στην παραγωγή νέων προϊόντων, χωρίς να χρειάζεται να εξορυχθούν νέα. Τα μέταλλα και κυρίως ο σίδηρος αποτελούν συνολικά το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγόμενων υλικών και χρησιμοποιούνται πλήρως στη βιομηχανία. Η ανακύκλωση συνεισφέρει στον περιορισμό της βιομηχανικής ρύπανσης, καθώς μειώνεται η παραγωγή τοξικών αερίων και σωματιδίων που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα ή βιομηχανικών αποβλήτων που μολύνουν το νερό και το υπέδαφος. Ταυτόχρονα, με τη μείωση των παραγωγικών διαδικασιών, εξοικονομούνται ενέργεια και φυσικοί πόροι και περιορίζονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Ποιες είναι οι δυσκολίες, αλλά και οι ευκαιρίες στην ανακύκλωση των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων;

Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η αλλαγή κουλτούρας ανακύκλωσης στην χώρα μας. Η συνειδητοποίηση ότι αξίζει να μπούμε στη διαδικασία διαχωρισμού των αποβλήτων και εναπόθεσης τους στο σωστό σημείο.

Στόχος της Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. είναι οι πολίτες να συμπράξουν μαζί μας, εναποθέτοντας τα παλιά ηλεκτρικά τους είδη σε ένα από τα 15.500 σημεία συλλογής του δικτύου μας. Παράλληλα, δίνεται μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη της συνεργασίας μας με καταστήματα ηλεκτρικών ειδών, Δήμους, επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα για περαιτέρω διεύρυνση των σημείων συλλογής.

Ποιες είναι οι προβλέψεις για το μέλλον των αποβλήτων των ΑΗΗΕ στην Ελλάδα; 

Στόχος μας να μην υπάρχει καμμιά συσκευή ή εξοπλισμός προς ανακύκλωση που να μην τυγχάνει ορθής διαχείρισης είτε μέσω επαναχρησιμοποίησης ή ανακύκλωσης μέσω των κατάλληλων τεχνικών υποδομών. Επιδίωξή μας είναι να κάνουμε την διαδικασία της ανακύκλωσης όσο πιο εύκολη γίνεται, διευρύνοντας συνεχώς το δίκτυο μας με περισσότερα σημεία συλλογής. 

Μέσω των δράσεών μας φροντίζουμε να ενημερώνουμε και να κινητοποιούμε τους πολίτες, ώστε οι παλαιές συσκευές να μην καταλήγουν στα σκουπίδια ή στην άκρη του πεζοδρομίου, με ολέθριες για το περιβάλλον συνέπειες. Οι προβλέψεις μας είναι αισιόδοξες και θετικές και ευελπιστούμε όλοι να θέλουν να γίνουν κοινωνοί αυτού του κοινού καλού, που πρεσβεύουν οι αξίες της ανακύκλωσης.

Υπάρχουν προτάσεις από την πλευρά σας προς την πολιτεία για βελτίωση των διαδικασιών ανακύκλωσης των ΑΗΗΕ;

Απαιτείται μια πιο ουσιαστική ενεργοποίηση σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης. Οι Ο.Τ.Α. θα έπρεπε να έχουν ένα πρωταγωνιστικό ρόλο στον τομέα ανακύκλωση των Α.Η.Η.Ε. Σήμερα τα ποσοστά ηλεκτρικών συσκευών, που λαμβάνουμε από τους δήμους, είναι μεταξύ 2% – 3% στο σύνολο της συλλογής, ενώ διαθέτουμε προς αυτούς το 35% των μέσων συλλογής μας. O σχεδιασμός και η υλοποίηση «πράσινων σημείων», καθώς και ενεργοποίηση των πολιτών μέσω κινήτρων για μείωση των δημοτικών τελών, κρίνουμε ότι θα δημιουργούσε σίγουρα θετικό πρόσημο.