Skip to main content

Κατασκευαστικός πυρετός για το Ελληνικό

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα ξεκινήσει η κατασκευή των περισσοτέρων έργων της πρώτης φάσης της μεγάλης ανάπτυξης στο Ελληνικό, προϋπολογισμού 2,5 δις. ευρώ, από τη Lamda Development, με προοπτική ολοκλήρωσης τέλος του 2025.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο χρονοδιάγραμμα το οποίο δείχνει εφικτό, αν λάβουμε υπόψη πόσο γρήγορα, σε σχέση με ό,τι συμβαίνει συνήθως στις μεγάλες αναπτύξεις, εκδόθηκε η οικοδομική άδεια του πύργου κατοικιών, Riviera Tower, του υψηλότερου κτηρίου στην Ελλάδα (200 μέτρα) όταν ολοκληρωθεί. 

Ήταν μια διαδικασία ιδιαίτερα πολύπλοκη. Απαιτήθηκε μεγάλος αριθμός ειδικότερων εγκρίσεων (όπως από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος κ.λπ.) και χρειάστηκαν παραπάνω από 1.900 σχέδια.

Σημαντικό ρόλο για να προχωρούν οι αδειοδοτήσεις σε χρόνο που θα επιτρέψει στο Ελληνικό να εξελιχθεί απρόσκοπτα διαδραματίζει το γραφείο Ελληνικού που έχει συσταθεί στο υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η κατασκευή του Riviera Tower θα ξεκινήσει φέτος, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2023 σχεδιάζεται η εκκίνηση της κατασκευής των αθλητικών εγκαταστάσεων, του πάρκου, των παραθαλάσσιων βιλών (Cove Villas) του συγκροτήματος διαμερισμάτων και διπλοκατοικιών (Cove Residences) του μεγαλύτερου εμπορικού κέντρου που θα έχει δημιουργηθεί στην χώρα του Vouliagmeni Mall, του Riviera Galleria και του πύργου μικτής χρήσης.

Το 2ο εξάμηνο του 2023 θα ξεκινήσει η κατασκευή των πολυκατοικιών γύρω από το πάρκο (Parkfront Residences) και το 1οεξάμηνο 2024 η ανακατασκευή της Μαρίνας του Αγίου Κοσμά.

Οι οικοδομικές άδειες για τις Cove Villas αναμένεται να εκδοθούν φέτος και το πρώτο εξάμηνο του χρόνου και για το Cove Residences το πρώτο εξάμηνο του 2023, όπως και για τις πολυκατοικίες γύρω από το πάρκο, το Vouliagmeni Mall, το RivieraGalleria και τον πύργο μικτής χρήσης. 

Το πρώτο κτήριο που βρίσκεται υπό κατασκευή με το χρονοδιάγραμμα να προβλέπει ολοκλήρωση το πρώτο εξάμηνο του 2023, είναι αυτό που θα στεγαστούν οι σύλλογοι ατόμων με ειδικές ανάγκες. 

Υπό κατασκευή από την Άβαξ, που επελέγη έπειτα από διαγωνισμό, βρίσκονται έργα υποδομών, όπως η υπογειοποίηση της Ποσειδώνος. 

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Lamda, η χρηματοδότηση της πρώτης φάσης του Ελληνικού η οποία περιλαμβάνει επενδύσεις σε υποδομές και αναπτύξεις από την ίδια, κόστους 2,1 δις. ευρώ και καταβολές στο δημόσιο για την εξαγορά της Ελληνικό ΑΕ (η εταιρεία που έχει τις μετοχές του ακινήτου του πρώην αεροδρομίου) ύψους 0,5 δις. ευρώ, θα προέλθει από: Την αύξηση κεφαλαίου της εταιρείας (Δεκέμβριος 2019) ύψους 0,6 δις., το ομολογιακό (Ιούλιος 2020) 0,2 δις., τραπεζικό δανεισμό (συμφωνία Μάρτιος 2021) 1 δις. ευρώ και τα έσοδα από τις πωλήσεις (κυρίως κατοικιών) 0,8 δις. ευρώ.

Βάσει των εκτιμήσεων της εταιρείας τα έσοδα που θα έχει από το Ελληνικό μέχρι και το 2025 θα είναι της τάξεως των 1,3 δις. ευρώ (0,2 δις. το 2022, από 0,5 δις. το 2023 και το 2024 και 0,1 δις. το 2025). 

Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανάλυσή της η Lamda έχει προβλέψει ένα «μαξιλάρι» 15% – 18% επί του συνολικού κόστους στον προϋπολογισμό κατασκευής των έργων, οι συμβάσεις που υπογράφει λαμβάνουν πρόνοιες για τις διακυμάνσεις του κόστους, ενώ τα μελλοντικά έσοδα (εκτός από αυτά του Riviera Tower) δεν έχουν κλειδωθεί αφήνοντας περιθώριο για πιθανή απορρόφηση μελλοντικών αυξήσεων κόστους. 

Το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για τα οικιστικά, σύμφωνα πάντα με την Lamda, έχει ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες. Συνολικά τα τρία οικιστικά, για τα οποία έχει πραγματοποιήσει προ πωλήσεις, θα της αποφέρουν έσοδα 1,1 δις. ευρώ. 

Για τον Riviera Tower (49 χιλ. τ.μ.) έχει προ – συμφωνηθεί η πώληση του 75% του συνόλου των τ.μ. με τα συνολικά έσοδα να εκτιμώνται σε 600 εκατ. ευρώ (μέσο έσοδο ανά τ.μ. 12,4 χιλ. ευρώ). Πληροφορίες αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί καλύπτει το σύνολο του πύργου. Οι συμφωνίες που δεν έχουν κλείσει αφορούν τους υψηλότερους ορόφους. Εκεί σχεδιάζονται μεγάλης αξίας διαμερίσματα για τα οποία οι διαπραγματεύσεις με τους αγοραστές διαρκούν περισσότερο.

Αντίστοιχα, για τις παραθαλάσσιες βίλες η Lamda έχει προσυμφωνήσει την πώληση του 100% της γης των 59 χιλ. τ.μ. (στην περίπτωση αυτή πωλούνται οικόπεδα) με τα συνολικά έσοδα στα 190 εκατ. ευρώ (3,2 χιλ. ευρώ ανά τ.μ.) και για το συγκρότημα διαμερισμάτων και διπλοκατοικιών (23 χιλ. τ.μ.) έχει λάβει προκαταβολές για το 75% του έργου (μέσο έσοδο 11,6 χιλ. ευρώ) με τα συνολικά εκτιμώμενα έσοδα στα 270 εκατ. ευρώ.

Βάσει επίσης των στοιχείων που έχει δημοσιοποιήσει η Lamda τα συνολικά έσοδά της από τις δύο αναπτύξεις που έχει συμφωνήσει με την ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου είναι 91 εκατ. ευρώ (η αξία της γης που θα διαθέσει για τα δύο τουριστικά συγκροτήματα με κατοικίες) ενώ τα συνολικά έσοδα από τις συμφωνίες με την Φουρλής, την Πειραιώς, την Εurobank και την Orilina 250 εκατ. ευρώ. 

Την ίδια στιγμή οι αθλητικές εγκαταστάσεις εντός του πάρκου έχουν προϋπολογισμό 100 με 120 εκατ. ευρώ και το κόστος για το πάρκο των 2.000 τ.μ. που θα δημιουργηθεί στο Ελληνικό (σημαντικό τμήμα του οποίου θα ολοκληρωθεί την πρώτη πενταετία) εκτιμάται στα 250 εκατ. ευρώ. Η χρηματοδότηση του πάρκου θα προέλθει αποκλειστικά από την Lamda.