Skip to main content

Θωρακίζεται η επένδυση στο Ελληνικό

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Οι συνεργασίες με τρίτες εξειδικευμένες εταιρείες και η σταδιακή ανάπτυξη αποτελούν τα βασικότερα «όπλα» της Lamda Development προκειμένου να διαχειριστεί επιτυχώς την αστική ανάπλαση έκτασης 6,2 εκατ. τ.μ. στο Ελληνικό, χωρίς προηγούμενο παρομοίου εγχειρήματος στην Ελλάδα.

Τα παραπάνω επισημαίνει η διοίκηση της εταιρείας στο Ενημερωτικό Δελτίο για την έκδοση ομολόγου έως 230 εκατ. ευρώ, για το οποίο η έναρξη της δημόσιας προσφοράς έχει οριστεί για αύριο με λήξη μετά από δύο μέρες (Παρασκευή 8 Ιουλίου).

Γεγονός είναι ότι δεν έχει υπάρξει στη χώρα επένδυση ανάλογου μεγέθους και η οποία να εκτείνεται σε βάθος 25ετίας, δεν υφίστανται συγκρίσιμα ιστορικά οικονομικά στοιχεία και συνεπώς είναι δύσκολο να αξιολογηθούν οι πιθανές μελλοντικές επιδόσεις μιας μακροπρόθεσμης επένδυσης. Η ανάπτυξη του ακινήτου συνεπάγεται για τη Lamda την εκταμίευση σημαντικών ποσών προς υλοποίηση της επένδυσης, ενώ, όπως επίσης σημειώνεται, κατά την πρώτη πενταετία ενδέχεται οι επενδυτικές και χρηματοδοτικές ταμειακές εκροές να είναι μεγαλύτερες των ταμειακών εισροών.

Σύμφωνα πάντα με το Ενημερωτικό Δελτίο, η εταιρεία έχει πραγματοποιήσει ήδη αρκετές πρόδρομες – προπαρασκευαστικές εργασίες και αυτό καταγράφεται στη σημαντική αύξηση των δαπανών για το έργο το 2021 (έξοδα 32 εκατ. ευρώ, τα οποία αποτυπώνονται στην Κατάσταση Αποτελεσμάτων, και κεφαλαιουχικές δαπάνες και κόστος έργων υποδομής 42 εκατ., τα οποία αναφέρονται στην Κατάσταση Χρηματοοικονομικής Θέσης).

Παράλληλα να σημειωθεί ότι, όπως είπε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στους μετόχους, μέχρι στιγμής η Lamda έχει κλείσει συμφωνίες για την πώληση κατοικιών συνολικής αξίας 1 δισ. ευρώ, με τις πρώτες προκαταβολές να αναμένονται τον προσεχή Οκτώβριο, όταν εκδοθούν οικοδομικές άδειες και θα μπορούν να συνταχθούν συμβόλαια πώλησης. Όπως επισημαίνεται σχετικά στο Ενημερωτικό Δελτίο, «δεδομένου του 25ετούς χρονικού ορίζοντα της ανάπτυξης του ακινήτου, οι εκτιμήσεις της Διοίκησης ενδέχεται να τροποποιηθούν και να σημειωθούν σημαντικές ή και ακραίες αποκλίσεις μεταξύ των στόχων και της ζήτησης σε τιμές χαμηλότερες των επιθυμητών. Ο εμπορικός κίνδυνος της ανάπτυξης του ακινήτου είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων, όπως ενδεικτικά η απήχηση της νέας αστικής ανάπτυξης στο κοινό, η προσέλκυση τουριστών, η μελλοντική ανάπτυξη άλλων ανταγωνιστικών περιοχών κοντά στην Αθήνα, η οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, τα μελλοντικά επίπεδα τιμών ακινήτων στα νότια προάστια της Αθήνας, το κατασκευαστικό κόστος λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των πρώτων υλών και το ενεργειακό κόστος, οι φορολογικές επιβαρύνσεις επί των ακινήτων, τεχνολογικές και νομοθετικές εξελίξεις που επιδρούν στη ζήτηση κατοικιών σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, δημογραφικές τάσεις, νέοι οδικοί άξονες κ.ά.

Ενδεικτικά, ενδέχεται στο μέλλον να παρουσιαστεί υπερπροσφορά κατοικιών στα νότια προάστια της Αθήνας, π.χ. λόγω τυχόν άλλων αναπτύξεων, γεγονός που θα οδηγήσει σε χαμηλότερες τιμές πώλησης».

Προκειμένου να μετριάσει τους κινδύνους, η διοίκηση της Lamda «προτίθεται να υλοποιήσει τις επενδύσεις με τη συνεργασία τρίτων εξειδικευμένων εταιρειών που θα διακρίνονται στον τομέα τους, π.χ. στην εκμετάλλευση ξενοδοχείων (έχει ήδη ανακοινώσει συνεργασία με την ΤΕΜΕΣ του Αχιλλέα Κωνσταντακόπουλου), ενώ θα υλοποιήσει το επενδυτικό πρόγραμμα σε φάσεις και όχι όλες ταυτόχρονα, ώστε με βάση τα δεδομένα της πρώτης πενταετίας να βελτιστοποιήσει τις επενδύσεις και τις ταμειακές ροές της επόμενης φάσης.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο μειώνεται ο κίνδυνος υλοποίησης της επένδυσης, περιορίζονται οι χρηματοδοτικές ανάγκες και δημιουργούνται συνέργειες από την τεχνογνωσία που θα προσφέρουν οι στρατηγικοί συνεργάτες στην επένδυση».

Οι μελέτες

Σύμφωνα με το Ενημερωτικό Δελτίο της Lamda Development, μεταξύ άλλων, έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες για την κύρια φάση κατασκευής των υποδομών, το πάρκο και τις αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό, ενώ είναι σε εξέλιξη αυτές για το Riviera Tower, το Commercial Hub και το Riviera Galleria. Ως εκ τούτου, την 31η Μαρτίου 2022 η Lamda είχε αναλάβει και δεν είχε εκτελέσει κεφαλαιουχικές υποχρεώσεις για υπηρεσίες αρχιτεκτονικών μελετών, project management, καθώς και εργολαβιών κατασκευής ύψους 94,5 εκατ. (off balance sheet items).