Skip to main content

Σε φάση υλοποίησης το πρώτο Logistics Park στην Ελλάδα

Από έντυπη 

Του Φάνη Ζώη
[email protected]

Ανοίγει o δρόμος για τη δημιουργία του μεγαλύτερου logistics hub της χώρας μετά την υπογραφή της αναθεωρημένης σύμβασης παραχώρησης του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ και της εταιρείας ειδικού σκοπού ΘΕΚ Α.Ε., με μετόχους την Goldair και την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ.

Το έργο αφορά την ανάπτυξη Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου στο Θριάσιο, δηλαδή στη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, εκμετάλλευση και συντήρηση, του πρώτου Logistics Park στην Ελλάδα. Ο παραχωρησιούχος, η κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair, θα κατασκευάσει και λειτουργήσει τα κτήρια και τις εγκαταστάσεις του Εμπορευματικού και Διαμετακομιστικού Κέντρου, που θα περιλαμβάνει αποθήκες και υποστηρικτικά κτήρια συνολικής επιφάνειας 235.000 τ.μ., εντός οικοπέδου επιφάνειας 588 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας ΓΑΙΑΟΣΕ. Το σύνολο των φορτηγών που θα εξυπηρετούνται ημερησίως, στην πλήρη λειτουργία του Θριασίου Ε/Κ, είναι 400 και των βαγονιών 50, ενώ θα δημιουργηθούν 250.000 παλετοθέσεις και 210.000 τ.μ. αποθηκών.

Την κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου, που αντιστοιχεί σε συμβατική αξία 109 εκατ. ευρώ, θα υλοποιήσει η Μυτιληναίος. Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση παραχώρησης του λεγόμενου Θριασίου Ι κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την 1η Νοεμβρίου 2018. Είχε μπει όμως από τις αρχές του 2019 στο «μικροσκόπιο» της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού (DG Comp) της Ε.Ε.

Ο έλεγχος της Επιτροπής αφορούσε την ύπαρξη ή μη παράνομων κρατικών ενισχύσεων. Προκειμένου, λοιπόν, να «ξεκολλήσει» το έργο έπρεπε να αναθεωρηθούν 12 σημεία της σύμβασης παραχώρησης.

Οι τροποποιήσεις

Με τις τροποποιήσεις στη σύμβαση παραχώρησης διπλασιάζεται το εφάπαξ αντάλλαγμα, που θα καταβάλει ο παραχωρησιούχος, το οποίο αυξάνεται από τα 10 εκατ. ευρώ στα 20 εκατ. ευρώ. Αυξάνεται επίσης η ετήσια πληρωμή από 2,51% σε 5% και το εγγυημένο ετήσιο αντάλλαγμα από 350.000 σε 700.000 ευρώ.

Εισάγεται επιπλέον μηχανισμός κατανομής των κερδών μετά φόρων 50-50 μεταξύ Δημοσίου – Παραχωρησιούχου, όταν η απόδοση των ιδίων κεφαλαίων του υπερβαίνει ένα ποσοστό. Επίσης, μειώνεται και ο χρόνος της παραχώρησης, από τα 60 στα 37 έτη (με, υπό προϋποθέσεις, αυτόματη παράταση στα 40 έτη). Τέλος, δίνεται η δυνατότητα στον παραχωρησιούχο να διαπραγματευτεί την επέκταση της παραχώρησης για επιπλέον 23 έτη, σε τιμές αγοράς. Η συνολική επένδυση αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 εκατ. ευρώ, ενώ εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στη δημιουργία 3.000 έως 5.000 νέων θέσεων εργασίας. [