Skip to main content

Πρόσκληση προς επενδυτές για το «διπλό ξεκίνημα»

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Με διαδικασία πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σε επενδυτικές εταιρείες «τρέχει» η Lamda Development δύο από τις μεγάλες αναπτύξεις στο Ελληνικό της πρώτης πενταετίας, οι οποίες αφορούν δύο από τα έξι συνολικά ψηλά κτήρια ειδικής αρχιτεκτονικής σχεδίασης (μέχρι 200 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας) που θα κατασκευαστούν στο πρώην αεροδρόμιο.

Ως συμβούλους στον διαγωνισμό αυτόν, όπως είπε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Οδυσσέας Αθανασίου, στο περιθώριο της έκτακτης γενικής συνέλευσης των μετόχων, η Lamda έχει επιλέξει την Deloitte και τη Savills. Πρόσθεσε πως η διαδικασία θα ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021 και σε εξέλιξη είναι οι αρχιτεκτονικές μελέτες, ώστε η υλοποίηση των έργων να ξεκινήσει έπειτα από 15 μήνες. Ο τρόπος που θα γίνει η επιλογή των συνεργατών στην περίπτωση των προαναφερόμενων αναπτύξεων διαφέρει σημαντικά από την πρώτη συνεργασία που έχει ήδη κλείσει και ανακοινωθεί.

Η συμφωνία με την ΤΕΜΕΣ (Costa Navarino) ύψους 300 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη από κοινού δύο πολυτελών ξενοδοχείων σε συνδυασμό με τουριστικά – οικιστικά συγκροτήματα στο παράκτιο μέτωπο του Ελληνικού, ολοκληρώθηκε με απευθείας συζητήσεις των δύο πλευρών και όχι με πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Οι πύργοι

Στο παραλιακό μέτωπο θα είναι και ο ένας από τους δύο πύργους για τους οποίους αναζητείται η κατάλληλη συνεργασία. Θα πρόκειται για ψηλό κτήριο το οποίο θα περιλαμβάνει κατοικίες. Είναι στην περιοχή πολεοδόμησης ΠΜ – Π1 με πρωτεύουσα χρήση την κατοικία. Ο δεύτερος πύργος με ξενοδοχείο και γραφειακούς χώρους είναι στην περιοχή πολεοδόμησης Α-Π4 κοντά στη Λεωφόρο Βουλιαγμένης με χρήσεις πολεοδομικού κέντρου. Στην ίδια περιοχή προβλέπεται η κατασκευή ενός ακόμα ψηλού κτηρίου καθώς και του μεγάλου εμπορικού κέντρου που θα κατασκευαστεί στο Ελληνικό.

Ο κ. Αθανασίου επανέλαβε και χθες την εκτίμησή του ότι η μεταβίβαση των μετοχών της Ελληνικόν Α.Ε. στη Lamda από το Δημόσιο θα γίνει τους πρώτους μήνες του 2021 και καθώς σε εξέλιξη βρίσκεται η σχετική προετοιμασία τα έργα (κτήρια και υποδομές) θα ξεκινήσουν τέλος 2021 αρχές 2022. Απαντώντας επίσης σε ερώτημα σχετικά με τα εμπορικά κέντρα, ανέφερε ότι έχει γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για το click away και οι πρώτες ενδείξεις είναι ικανοποιητικές για την κίνηση που παρατηρείται (τηρουμένων των αναλογιών), ενώ κατέληξε: «Προφανώς η κατάσταση μας πλήττει, ωστόσο, είναι κάποια πράγματα που δεν μπορούμε να τα επηρεάσουμε (εννοώντας την πανδημία). Ελπίζουμε σύντομα να λειτουργήσει το εμβόλιο ώστε να επιστρέψει η κανονικότητα».

Αλλαγές στο Δ.Σ.

Η γενική συνέλευση εξέλεξε δύο νέα μέλη στο διοικητικό συμβούλιο: Την Ιωάννα Παπαδοπούλου, η οποία είναι πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της Βιομηχανίας Μπισκότων Παπαδόπουλος και έχει επίσης διατελέσει μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων της Alpha Bank και της Τσιμέντα Τιτάν, και την Kαλυψώ Νομικού, πρόεδρο του Δ.Σ. της A.M. Nomikos Transworld Maritime Agencies, διεθνούς ναυτιλιακής επιχείρησης και μέλος Δ.Σ. διεθνών ναυτιλιακών εταιρειών, και διαφόρων ελληνικών MKO (Solidarity Now, Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, MDA Hellas). Επίσης αποφάσισε πρόγραμμα stock option για την ανταμοιβή των στελεχών της εταιρείας με βάση την απόδοσή τους.

Η διάρκεια του προγράμματος που ανακοινώθηκε είναι 6 χρόνια, θα διατεθεί κατά ανώτερο το 4,556% των μετοχών της (3,1% αρχικά και υπό συνθήκες ακόμη ένα 1,556%) με τιμή διάθεσης ανά μετοχή 6,7 ευρώ