Skip to main content

Coca-Cola HBC: Αύξηση κερδών 9% το 2019 και ώθηση από Q4

Iσχυρή αύξηση 4,4% των εσόδων σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση για το σύνολο του 2019 (+3,7%, εάν εξαιρέσουμε την επίδραση που είχε η εξαγορά της Bambi1) σημείωσε η Coca-Cola HBC AG, ένας από τους μεγαλύτερους εμφιαλωτές των σημάτων της The Coca-Cola Company λαμβάνοντας εν πολλοίς ώθηση από τις επιδόσεις δ’ τριμήνου.

Την ίδια στιγμή τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 487,5 εκατ. ευρώ με αύξηση 9% συγκριτικά με την προηγούμενη χρήση και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 522,2 εκατ. ευρώ ενισχυμένα κατά 8,7%. 

Το δυνατό, σε επίπεδο εσόδων, δ’ τρίμηνο (+7,4% σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση, +6,0% εάν εξαιρέσουμε τη Bambi) αντιστάθμισε εν μέρει την επίδραση των δυσμενών καιρικών συνθηκών στο β’ και γ’ τρίμηνο. Όλες οι αγορές σημείωσαν αύξηση των εσόδων σε ουδέτερη συναλλαγματική βάση για το σύνολο του έτους και ειδικότερα οι αναπτυγμένες αγορές: +1,3% με συνέχιση των ισχυρών επιδόσεων στην Ιταλία, οι αναπτυσσόμενες αγορές: +4,2% με επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης του όγκου πωλήσεων για το τέταρτο τρίμηνο σε ευρεία βάση, οι αναδυόμενες αγορές: +7,1%. Στη Νιγηρία σημειώθηκε αύξηση του μεριδίου αγοράς και αύξηση του όγκου πωλήσεων +24% στο τέταρτο τρίμηνο. Η διακοπή της συνεργασίας με τη Lavazza επηρέασε αρνητικά το ρυθμό αύξησης για το σύνολο του έτους κατά 20 μονάδες βάσης.

Οι όγκοι πωλήσεων αυξήθηκαν κατά +3,3% στο σύνολο του έτους ενώ επιτάχυνση του όγκου πωλήσεων σημειώθηκε σε όλες τις αγορές το δ’ τρίμηνο.

Οι όγκοι πωλήσεων ανθρακούχων αναψυκτικών αυξήθηκαν κατά +3.5% σε όλες τις αγορές, με +26,7% στα προϊόντα με χαμηλή και μηδενική ζάχαρη και +7,1% στα ανθρακούχα αναψυκτικά για ενήλικες. 

Τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 11,5% (+9,5% εξαιρώντας την εξαγορά της Bambi). Το συγκρίσιμο λειτουργικό περιθώριο κέρδους αυξήθηκε κατά 60 μονάδες βάσης σε 10,8% (+50 μονάδες βάσης εξαιρώντας την εξαγορά της Bambi). Επίσης, τα συγκρίσιμα βασικά κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν κατά 10,0% σε 1,436 ευρώκαι τα βασικά κέρδη ανά μετοχή κατά 10,2% σε 1,340 eευρώ. Οι καθαρές ταμειακές ροές αυξήθηκαν κατά 19,6% σε 442,6 εκατ. ευρώ με τις κεφαλαιουχικές δαπάνες ως ποσοστό των πωλήσεων να ανέρχονται σε 6,9%.

Το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει μέρισμα ανά μετοχή ύψους €0,62 – μια αύξηση της τάξης του 8,8% σε σχέση με το 2018. 

Την ικανοποίηση της διοίκησης για τις παραπάνω επιδόσεις εξέφρασε ο Zoran Bogdanovic, Διευθύνων Σύμβουλος της Coca-Cola HBC AG, που σχολίασε ότι το 2019 αποτέλεσε ακόμη μια χρονιά ισχυρής ανάπτυξης με ιστορικά υψηλότερα επίπεδα όγκου πωλήσεων και συγκρίσιμων λειτοουργικών κερδών. Σημείωσε την ανάπτυξη που επετεύχθη και στους τρεις τομείς δραστηριοποίησης όπως και στις τρεις μεγαλύτερες αγορές, στη Ρωσία, την Ιταλία και τη Νιγηρία.

naftemporiki.gr