Skip to main content

Οι κυβερνοεπιθέσεις η κορυφαία απειλή για τις εταιρείες το 2018

Από την έντυπη έκδοση

Των Έφης Τριήρη και Γιάννη Παγκαλιά

Οι κυβερνοεπιθέσεις, οι αναταράξεις των τιμών της ενέργειας και η ανεπιτυχής εθνική διακυβέρνηση ήταν οι μεγαλύτερες απειλές για τις επιχειρήσεις το 2018, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF), τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιοποιήθηκαν χθες. 

Την ίδια ώρα η Γαλλία απηύθυνε έκκληση στις εθνικές κυβερνήσεις και στις επιχειρήσεις να συνυπογράψουν μία νέα πρωτοβουλία που στόχο έχει να διαμορφώσει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο στο Ίντερνετ, για να καταπολεμήσει φαινόμενα όπως οι κυβερνοεπιθέσεις, η διαδικτυακή λογοκρισία, αλλά και η ρητορική μίσους.   

Το WEF αποτάθηκε σε περισσότερα από 12.000 στελέχη εταιρειών σε όλο τον κόσμο, καλώντας τους να απαντήσουν στο ερώτημα ποιες θεωρούν τις μεγαλύτερες απειλές για το επιχειρείν όσον αφορά ζητήματα πολιτικής, κοινωνικής και τεχνολογικής φύσης. Η έρευνα εμφάνισε διφορούμενα αποτελέσματα αναφορικά με την αξιολόγηση των επιχειρηματικών απειλών ανά τον κόσμο.

Για παράδειγμα, οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο θεωρήθηκαν η μεγαλύτερη απειλή από τα στελέχη στην Ευρώπη και τις προηγμένες οικονομίες, ενώ οι άστοχες κυβερνητικές πολιτικές αποτέλεσαν την κύρια ανησυχία των ομολόγων τους στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τα ευρήματα επίσης αποκάλυψαν τις αυξανόμενες ανησυχίες για τους κινδύνους που προκύπτουν από την εκτεταμένη χρήση της τεχνολογίας, με τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο να χαρακτηρίζονται ως η κύρια απειλή από τα στελέχη σε τρεις από τις οκτώ περιφέρειες που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα. Το 2016, μόνο η Βόρεια Αμερική είχε χαρακτηρίσει τις κυβερνοεπιθέσεις ως τη μεγαλύτερη απειλή για τις επιχειρήσεις.

Στις ενεργειακά «πλούσιες» περιοχές της Ευρώπης, της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, οι αναταράξεις των τιμών της ενέργειας θεωρήθηκαν ως η μεγαλύτερη απειλή για τις επιχειρήσεις. Ο επικεφαλής του τμήματος παγκόσμιων κινδύνων και της γεωπολιτικής ατζέντας του WEF, Άγκνους Κόλινς, δήλωσε ότι η έκθεση βοήθησε τον οργανισμό στο να διακρίνει κάποιες εντυπωσιακές τάσεις.

«Οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο αυξάνονται σε μεγάλο βαθμό, όμως είναι εντυπωσιακό το πόσα στελέχη στον επιχειρηματικό κόσμο επισημαίνουν την ανεργία και την εθνική διακυβέρνηση ως τους πιο πιεστικούς κινδύνους για την επιχειρηματική δραστηριότητα στις χώρες τους» τονίζεται στο δελτίο Τύπου που συνόδευε τα ευρήματα της έκθεσης. Τα αποτελέσματα της έκθεσης του WEF έδειξαν την ανάγκη οι κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση, όπως υποστηρίζει η Λόρι Μπέιλι, επικεφαλής αντιμετώπισης κυβερνοεπιθέσεων στην ασφαλιστική Zurich Insurance Group.

«Οι κυβερνοεπιθέσεις λογίζονται ως η νούμερο ένα απειλή για τις επιχειρήσεις στις αγορές οι οποίες αφορούν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ» τονίζει. «Το ποσοστό αυτό υποδεικνύει ότι οι κυβερνήσεις και οι επιχειρήσεις οφείλουν να ενισχύσουν την ασφάλεια στο διαδίκτυο, με σκοπό να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη σε μία ολοένα και αυξανόμενη διασυνδεμένη ψηφιακή οικονομία» καταλήγει. Ο Τζον Ντριζκ, ανώτατο στέλεχος στη Marsh, δήλωσε στους ερευνητές του WEF ότι η γεωπολιτική ένταση είναι ένας κίνδυνος που θα μπορούσε να συνεχίσει να κλιμακώνεται.

«Αν και οι μεγάλες επιθέσεις στον κυβερνοχώρο είναι η πρώτη ανησυχία των στελεχών στις προηγμένες οικονομίες, υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την ανεπάρκεια της εθνικής διακυβέρνησης στις αναδυόμενες αγορές» ανέφερε. «Σε όλο τον κόσμο οι επιχειρήσεις ανησυχούν επίσης για την αύξηση των γεωπολιτικών τριβών που έχουν ήδη οδηγήσει σε αύξηση των δασμών και των κυρώσεων και οι οποίες θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν περαιτέρω την κλιμάκωση της πολιτικής βίας».