Skip to main content

Με διπλάσια παραγωγή η Stone Group στην κρίση

Από την έντυπη έκδοση 

Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]

Οι αγορές της Άπω Ανατολής και της Κίνας μπαίνουν για το 2018 στο στόχαστρο του ομίλου Stone Group International, ο οποίος κατάφερε, δίνοντας έμφαση στις εξαγωγές και προχωρώντας σε στρατηγικές εξαγορές, να υπερδιπλασιάσει τα μεγέθη του μέσα στην οκταετία της κρίσης και παρά την κατάρρευση της εγχώριας οικοδομικής δραστηριότητας.

Η βιομηχανία επεξεργασίας μαρμάρου, που εδρεύει στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης, έκλεισε το 2017 με αύξηση του κύκλου εργασιών της κατά 15%, στα 46 εκατ. ευρώ έναντι 40 εκατ. ευρώ το 2016 και κέρδη προ φόρων στα 7 εκατ. ευρώ έναντι 3,8 εκατ. ευρώ, παίρνοντας σημαντική ώθηση και από τα πολύ θετικά αποτελέσματα της Μπύρος Ελληνικά Μάρμαρα Α.Ε., στην οποία συμμετέχει από το 2015 με 50%.

Οι εξαγωγές της Stone Group, σε 68 χώρες του κόσμου, αντιστοιχούν στο 90% του τζίρου της, όταν το 2010 αντιπροσώπευαν το 70% ενός αρκετά χαμηλότερου κύκλου εργασιών, της τάξης των 19 εκατ. ευρώ. Στην πώληση ακατέργαστων όγκων την κυρίαρχη θέση έχει η Κίνα, ενώ στα επεξεργασμένα προϊόντα μεγαλύτερος πελάτης είναι η αγορά των ΗΠΑ και ακολουθούν οι αγορές της Μέσης Ανατολής (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σαουδική Αραβία, Κατάρ) και του Μεξικού. Στα πλάνα της εταιρείας για το 2018 περιλαμβάνεται η αύξηση του μεριδίου αγοράς στις παραπάνω αγορές με παράλληλη ενίσχυση των δραστηριοτήτων της σε επιλεγμένες αγορές της Άπω Ανατολής (Ιαπωνία, Νότια Κορέα), καθώς και περαιτέρω διείσδυση στην αγορά της Κίνας.

Η Marmor, βασικός βραχίονας του ομίλου Stone Group, υλοποιεί από το 2016 επένδυση ύψους 15 εκατ. ευρώ στο Καβαλάρι για επέκταση παραγωγής, αποθηκευτικών χώρων και γραφείων, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας έχει ήδη εκτελεστεί, διπλασιάζοντας σχεδόν την παραγωγική της ικανότητα. Η Stone Group πρόσφατα ολοκλήρωσε την εξαγορά του 70% της Μάρμαρα Καραηλίας, με επένδυση ύψους 2 εκατ. ευρώ, τα λατομεία της οποίας στη Δράμα σκοπεύει να αξιοποιήσει περαιτέρω με νέα μηχανήματα εξόρυξης και συναφή έργα υποδομής. Ο όμιλος Stone Group απασχολεί 570 εργαζόμενους έναντι 87 που απασχολούσε το 2010.

Εκτός από την κεντρική εργοστασιακή μονάδα στη Θεσσαλονίκη και τη μονάδα της Μπύρος στη Δράμα, η Stone Group International διαθέτει δύο ακόμα μονάδες σε Δράμα και Ημαθία, όπου και εκμεταλλεύεται τα οικεία λατομεία (μετά τις εξαγορές της Δωρικά Μάρμαρα Α.Ε. και της Marmaron αντίστοιχα).

Ο όμιλος έχει έξι ιδιόκτητα λατομεία (Pirgon Birros, Pelagonia, Vermion White, Veria Green, Volakas Haemus, Elba Blue), με ναυαρχίδα αυτό της Μπύρος, από το οποίο εξορύσσεται το παγκοσμίως γνωστό λευκό μάρμαρο, ενώ έχει συνάψει και αποκλειστικές συμφωνίες για το 100% της παραγωγής των υλικών Τhassos Snow White, Thassos Golden Radix, Titanium Black Artesian. 

Η γεωγραφική εγγύτητα των λατομείων με τις τέσσερις εργοστασιακές μονάδες που έχουν δημιουργηθεί σε θέσεις κλειδιά επιτρέπει την αποδοτικότερη διαχείριση των πόρων του ομίλου, την ταχύτερη μεταφορά υλικών και την καλύτερη διαχείριση ανθρωπίνου δυναμικού.