Skip to main content

smart #1 & smart #3: Πρώτες παραδόσεις το φθινόπωρο

Οι τιμές ξεκινούν από 36.950 ευρώ και από 40.900 ευρώ, αντίστοιχα

Ξεχάστε ό,τι γνωρίζατε για τα smart. Η νέα γενιά αφήνει πίσω της τα μικροσκοπικά αυτοκίνητα πόλης, που έγραψαν τη δική τους ιστορία και παρουσιάζει δύο αμιγώς ηλεκτρικές εκδοχές ενός εντελώς διαφορετικού κόνσεπτ, που αποτελεί σύμπραξη της Mercedes-Benz και της κινεζικής Geely. Μέχρι το 2023 τα μοντέλα της smart ανανεώθηκαν 3 φορές. Η πρώτη γενιά (1998 – 2007) περιλάμβανε αρχικά τα smart fortwo, fortwo cabrio και αργότερα τα roadster & roadster coupe και τα forfour. Η δεύτερη γενιά (2007 – 2014) περιλάμβανε μόνο τα fortwo και fortwo cabrio, ενώ η τρίτη (2014 – σήμερα) τα αμιγώς ηλεκτρικά fortwo coupe, fortwo cabrio και forfour.

Η smart έρχεται ξανά στην Ελλάδα και την ευθύνη της εκπροσώπησής της στη χώρα έχει η Star Automotive Ελλάς Μον. Α.Ε. Η παραγγελία των μοντέλων της smart θα ξεκινήσει μέσα στο καλοκαίρι ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται το φθινόπωρο.

smart #1: Το πρώτο δείγμα γραφής της αναγεννημένης smart είναι το #1. Η εμφάνισή του χαρακτηρίζεται από νέα σχεδίαση, νέα τεχνολογία και μία νέα προσέγγιση όσον αφορά στην αστική του ταυτότητα. Όπως η ίδια η μάρκα, έτσι και το μοντέλο αυτό είναι πρωτοποριακό, όπως τονίζεται αρμοδίως. Το εξωτερικό του χαρακτηρίζεται από στοιχεία όπως οι κρυφές ηλεκτρικές χειρολαβές, οι πόρτες χωρίς πλαίσιο και η μεγάλη ηλιοροφή που δεν θα περίμενε κανείς σε ένα αυτοκίνητο αυτής της κατηγορίας. Σε κάθε γωνία του υπάρχει πάντα μία λεπτομέρεια για εξερεύνηση! Το ολοκαίνουργιο smart #1 με μήκος 4270 χλστ, μεταξόνιο 2750 χλστ και ζάντες 18 ιντσών διαθέτει ένα εντυπωσιακά ευρύχωρο εσωτερικό με θέα 360°.

Το #1 στη βασική του έκδοση προσφέρει μέγιστη απόδοση 200 kW με μπαταρία 49 kWh που χαρίζει 310 χλμ αυτονομίας. Με τη μπαταρία 66 kWh που προσφέρεται για τις πλουσιότερες σειρές εξοπλισμού, η αυτονομία αυξάνεται στα 440 χλμ. Η μπαταρία φορτίζει με εναλλασσόμενο ρεύμα AC από 10-80 % με 22 kW σε 3 ώρες, ενώ με την εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση DC, αυτό μπορεί να επιτευχθεί σε λιγότερο από 30 λεπτά. Οι τιμές ξεκινούν από 36.950 ευρώ.

smart #3: Το coupé SUV της smart δίνει έμφαση στις εξαιρετικές επιδόσεις και τη δυναμική σχεδίαση. Με μήκος 4,4 μέτρα και πλάτος 1,8 μέτρα, τις αθλητικές του καμπύλες και την ισχυρή «μύτη καρχαρία» στη μάσκα  ξεχωρίζει με τη διαχρονική κομψότητά του. Η εμφάνισή του ολοκληρώνεται από τη φαρδιά σχάρα σε σχήμα Α και τους λεπτούς προβολείς LED. Οι μεγάλοι τροχοί 19 ιντσών συμπληρώνουν τη σπορ εμφάνιση, ενώ στην έκδοση BRABUS το #3 διατίθεται με σπορ ζάντες 20 ιντσών. Η πανοραμική, θερμοαπορροφητική οροφή συνδέει το εξωτερικό περιβάλλον με την καμπίνα του αυτοκινήτου για να δημιουργήσει μια φιλόξενη ατμόσφαιρα.  Το σπορ εξωτερικό αντανακλάται και στις επιδόσεις του #3: σε τέσσερις από τις πέντε γραμμές εξοπλισμού, η μέγιστη ισχύς είναι 200 kW ενώ στη BRABUS φτάνει στα 315 kW, αποτελώντας σημείο αναφοράς για τη συγκεκριμένη κατηγορία στην αγορά. Όσον αφορά στην επιτάχυνση 0-100 χλμ/ώρα, το #3 στην έκδοση BRABUS πετυχαίνει χρόνο 3,7 δευτερόλεπτων, ενώ στη γραμμή Pro+, που θεωρείται η βασική για το #3, επιταχύνει από 0-100 χλμ/ώρα σε 5,8 δευτερόλεπτα. Επιπλέον, το smart #3 έχει αυξημένη αυτονομία ως προς το #1 η οποία κυμαίνεται από 455 έως 325 χλμ (κατά WLTP).

To βελτιωμένο σύστημα ανάρτησης και το μεταξόνιο 2.785 χλστ σε συνδυασμό με το αεροδυναμικό αμάξωμα και τον συντελεστή οπισθέλκουσας 0,27 που πετυχαίνει το μοντέλο, προσφέρουν μία δυναμική οδηγική εμπειρία. Οι τιμές ξεκινούν από 40.900 ευρώ.

Σημαντικό: Με μία εφαρμογή αποκλειστικά για τη smart – σαν την εφαρμογή Mercedes me της Mercedes-Benz – και user interface που προσαρμόζεται στις ανάγκες του ιδιοκτήτη του, τα νέα smart αγκαλιάζουν την ανθρωποκεντρική τεχνολογία για να συνδέσει ανθρώπους, τόπους και εμπειρίες τόσο στην ψηφιακή, όσο και στην κανονική ζωή. Tο λογισμικό είναι η καρδιά των βασικών λειτουργιών του αυτοκινήτου. Ο στόχος ήταν εξαρχής, η οδήγηση να αποτελεί μία ξέγνοιαστη και ευχάριστη διαδικασία, γι’ αυτό η smart συνεργάστηκε με την ECARX, μία εταιρεία εξειδικευμένη στην ενοποίηση λογισμικού και hardware. Μιλώντας για ευφυία, η μονάδα επικοινωνίας 4G LTE είναι ο ενεργοποιητής της υψηλής ταχύτητάς σύνδεσης με τον κόσμο, με τον εντυπωσιακό επεξεργαστή Qualcomm Snapdragon 8155. Ως έξυπνα αυτοκίνητα, διαθέτουν τεχνητή νοημοσύνη ώστε οι εφαρμογές να μαθαίνουν και να βελτιώνονται για να καλύπτουν τις επιθυμίες και τις ανάγκες του οδηγού. Περισσότερα, όμως θα πούμε εν καιρώ.