Skip to main content

Ψηφιακά έργα για τους επαγγελματίες των logistics

ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Με ένα εύρος σύγχρονων δράσεων θέτουμε τις βάσεις για την προώθηση καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών για αποδοτικά και φιλικά στο περιβάλλον logistics

Της Χριστίνας Αλεξοπούλου, υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για θέματα Μεταφορών

ΤΑ LOGISTICS, δηλαδή η επιχειρησιακή οργάνωση των μεταφορών, συμβάλλουν άμεσα στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, και αποτελούν ιδιαίτερα σημαντικό κεφάλαιο για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Αναγνωρίζοντας τη σημασία του κλάδου των logistics, έχουμε θέσει ένα στρατηγικό πλάνο το οποίο υλοποιούμε με ένα εύρος σύγχρονων πρωτοβουλιών και δράσεων, που αποδίδουν πρακτικά αποτελέσματα, ακολουθώντας το πλαίσιο ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων που έχει τεθεί από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Πρόσφατα παραδείγματα αποτελούν η κύρωση του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Σύμβασης επί του Συμβολαίου για τη Διεθνή Μεταφορά Εμπορευμάτων Οδικώς, με την οποία εισάγεται το ψηφιακό δελτίο παράδοσης (e-CMR), και το έργο FENIX, το οποίο απέδωσε το πρώτο πανευρωπαϊκό εργαλείο πληροφόρησης και ανταλλαγής δεδομένων στις μεταφορές και τα logistics.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, το e-CMR, όπως κυρώθηκε με τον νέο νόμο 5054/2023, διευκολύνει τις διεθνείς οδικές μεταφορές εμπορευμάτων. Το Πρωτόκολλο παρέχει ενιαίο νομικό πλαίσιο όταν ο τόπος παραλαβής των εμπορευμάτων και ο τόπος παράδοσης βρίσκονται σε δύο διαφορετικά κράτη από τα οποία το ένα τουλάχιστον είναι συμβαλλόμενο και έχει κυρώσει την αρχική σύμβαση.

Με βάση τη διεθνή εμπειρία, αναμένουμε ότι η χρήση του ψηφιακού αντί του εντύπου δελτίου παράδοσης θα επιφέρει σημαντικά οφέλη, μεταξύ των οποίων είναι:

 Η μείωση του κόστους και του χρόνου διακίνησης των στοιχείων του δελτίου παράδοσης.

 Η δυνατότητα πρόσβασης στα στοιχεία αυτά σε πραγματικό χρόνο, διευκολύνοντας τις κρατικές αρχές σε κάθε προληπτικό ή κατασταλτικό έλεγχο.

 Ο περιορισμός του κινδύνου μη ορθής συμπλήρωσης του δελτίου.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ πλευρά, το έργο FENIX παραδίδει στους επαγγελματίες logistics ένα σύγχρονο ψηφιακό εργαλείο, την ψηφιακή πλατφόρμα «Ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταφορών και Logistics», η οποία αναπτύχθηκε από το ΕΚΕΤΑ – ΙΜΕΤ και βρίσκεται ήδη σε λειτουργία. Τα επόμενα βήματα επέκτασης και αξιοποίησης του Παρατηρητηρίου είναι η προσθήκη περισσότερων δεδομένων και η ανάπτυξη νέων υπηρεσιών για την υποστήριξη αποφάσεων σε στρατηγικό επίπεδο. Η συμμετοχή στο Παρατηρητήριο είναι μια διαδικασία από την οποία οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες του κλάδου αποκτούν άμεση πρόσβαση στα ψηφιακά πληροφορικά οφέλη.

Συγχρόνως οι επαγγελματίες μπορούν με τις προτάσεις τους να συνδιαμορφώσουν ενεργά την περαιτέρω ανάπτυξη και αξιοποίησή του. Το Παρατηρητήριο προβλέπεται να:

 Συλλέγει, παρακολουθεί και αναλύει λειτουργικά δεδομένα για την ανάπτυξη δεικτών αποδοτικότητας.

 Αποτελεί μητρώο υποδομών του κλάδου.

 Παρέχει αυτοματοποιημένη δυνατότητα λήψης/επεξεργασίας πληροφορίας. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν να γίνονται εύκολα διαθέσιμες στους χρήστες της πλατφόρμας μέσω εύχρηστων εργαλείων αναζήτησης με κριτήρια ή με ελεύθερο κείμενο.

 Συγκεντρώνει ψηφιακές υπηρεσίες σχεδιασμού, διαχείρισης και παρακολούθησης πολυτροπικής μεταφοράς και λειτουργιών logistics.

 Χορηγεί εργαλεία ενίσχυσης της καινοτομίας και της συνεργατικότητας.

 Επικουρεί την εμπέδωση νέων επιχειρηματικών καλών πρακτικών.

 Αποδίδει εργαλεία ενίσχυσης της επικοινωνίας μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα (Public – Private Dialogue Platform).

ΣΥΝΟΛΙΚΑ, η υποστήριξη των μεταφορών αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με πρώτο ωφελούμενο τον επαγγελματία στα logistics και εν τέλει την εθνική οικονομία.

Καθημερινά εργαζόμαστε για την ενίσχυση της διασυνδεσιμότητας των μεταφορών σε λιμάνια, αυτοκινητοδρόμους, σιδηρόδρομο και αεροδρόμια, στο τοπικό, στο εθνικό και στο διεθνές φυσικό και ψηφιακό περιβάλλον. Με τη συμμετοχή σε πληθώρα δράσεων, και ειδικότερα με την παραγωγή συγκεκριμένων εργαλείων, όπως το e-CMR και το Ελληνικό Παρατηρητήριο Μεταφορών και Logistics, αποδεικνύουμε έμπρακτα ότι δίνουμε έμφαση στην ανάπτυξη του κλάδου.

Εν κατακλείδι, θέτουμε τις βάσεις για την προώθηση καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών για αποδοτικά και φιλικά στο περιβάλλον logistics και δίνουμε την ευκαιρία στην αγορά να κεφαλαιοποιήσει τα πρακτικά αποτελέσματα των δράσεων.