Skip to main content

Μύθος ο Μέσι με την όγδοη Χρυσή Μπάλα

REUTERS/Stephanie Lecocq

Ο Αργεντινός «μάγος» είναι ο μόνος στην Ιστορία του θεσμού που έχει κατακτήσει τόσες φορές την κορυφαία ατομική ποδοσφαιρική διάκριση, αυξάνοντας τη διαφορά από τον άσπονδο αντίπαλό του, Κριστιάνο Ρονάλντο.

Ο 36χρονος Λιονέλ Μέσι, εμβληματικός αρχηγός και ηγέτης της Εθνικής Αργεντινής στον θρίαμβο του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και νικητής του γαλλικού πρωταθλήματος (2022-23) με την Παρί Σεν Ζερμέν, εξασφάλισε την όγδοη Χρυσή Μπάλα στην καριέρα του απόψε (30/10) στο Παρίσι.

Η 25χρονη Ισπανίδα Αϊτάνα Μπονμάτι κέρδισε το αντίστοιχο γυναικείο βραβείο, έχοντας μια εξαιρετική χρονιά για το σύλλογο και τη χώρα της, αφού κατάκτησε τη Liga F και το Champions League 2022-23 με την Μπαρτσελόνα, όπως και το Παγκόσμιο Κύπελλο 2023 με την Ισπανία.

REUTERS/Stephanie Lecocq

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ της Μάντσεστερ Σίτι τερμάτισε δεύτερος και ο Κιλιάν Μπαπέ της Παρί Σεν Ζερμέν τρίτος στην ψηφοφορία των Ανδρών, ενώ η Σαμ Κερ και η Σάλμα Παραγουέλο ήταν αντίστοιχα δεύτερη και τρίτη αντίστοιχα στο βραβείο των Γυναικών.

Ο Μέσι, ο οποίος εντάχθηκε στην Ίντερ Μαϊάμι αυτό το καλοκαίρι από την Παρί Σεν Ζερμέν, είχε ήδη κατακτήσει το κορυφαίο ατομικό ποδοσφαιρικό βραβείο τα έτη 2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 και 2021.

Ο πρώην παίκτης της Μπαρτσελόνα τιμήθηκε ξανά, αφού διεκδίκησε και κατάκτησε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο που φαινόταν άπιαστο όνειρο γι΄ αυτόν, αναδειχθείς σε κορυφαίο παίκτη της διοργάνωσης και σκόρερ επτά τερμάτων σε επτά αγώνες, με αποτέλεσμα να κατακτήσει και τη Χρυσή Μπάλα που δίνει η FIFA για τον καλύτερο παίκτη της διοργάνωσης.

REUTERS/Stephanie Lecocq

Έτσι, ο «ψύλλος» άνοιξε ακόμα περισσότερο τη διαφορά από τον Πορτογάλο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος έχει κερδίσει πέντε Χρυσές Μπάλες αλλά δεν μπήκε στη λίστα φέτος, για πρώτη φορά από το 2003.

Ο Μέσι έγινε ο πρώτος εν ενεργεία παίκτης της Major League Soccer που προτάθηκε για τη Χρυσή Μπάλα, μετά τον ιδιοκτήτη της Ίντερ Μαϊάμι, Ντέιβιντ Μπέκαμ, ο οποίος μπήκε στη λίστα το 2007, τρεις μήνες μετά την ένταξή του στους Λος Άντζελες Γκάλαξι από τη Ρεάλ Μαδρίτης.

Η Μπονμάτι κέρδισε επίσης τη Χρυσή Μπάλα στο Παγκόσμιο Κύπελλο νωρίτερα φέτος, καθώς και τα βραβεία της UEFA για την καλύτερη παίκτρια της χρονιάς και του Champions League της περασμένης σεζόν.

REUTERS/Stephanie Lecocq

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2022-23, η Ισπανίδα μέσος σημείωσε 19 γκολ σε 37 αγώνες σε όλες τις διοργανώσεις για την Μπαρτσελόνα, κέρδισε τον τέταρτο συνεχόμενο τίτλο της Liga F και εξασφάλισε έναν δεύτερο θρίαμβο στο Champions League, ενώ σκόραρε τρεις φορές στο Παγκόσμιο Κύπελλο.

Ο Τζουντ Μπέλινγχαμ, εν τω μεταξύ, κέρδισε το «Κοπά Τρόφι», το βραβείο για τον καλύτερο παίκτη κάτω των 21 ετών. Ο Μπέλινγχαμ διέπρεψε κατά τη διάρκεια της σεζόν 2022-23 για τη δευτεραθλήτρια της Μπουντεσλίγκα Μπορούσια Ντόρτμουντ και την Εθνική Αγγλίας, κερδίζοντας μια μεταγραφή στη Ρεάλ Μαδρίτης το καλοκαίρι.

REUTERS/Stephanie Lecocq

Ο Εμιλιάνο Μαρτίνες κατάκτησε το «Γιασίν Τρόφι», που δόθηκε στον καλύτερο τερματοφύλακα της σεζόν. Ο τελευταίος παίκτης στην άμυνα της Άστον Βίλα κέρδισε το Χρυσό Γάντι στο Μουντιάλ, στη νίκη της Αργεντινής στα γήπεδα του Κατάρ πέρυσι.

Αν και τερμάτισε πίσω από τον Μέσι για το κύριο βραβείο (δεύτερος), ο Χάαλαντ κέρδισε το βραβείο «Γκερντ Μίλερ» για τα 56 γκολ του με τη Μάντσεστερ Σίτι το 2022-23. Ο Βινίσιους Τζούνιορ της Ρεάλ Μαδρίτης, από την πλευρά του, έλαβε το βραβείο «Σωκράτης» για το ανθρωπιστικό έργο του.

REUTERS/Stephanie Lecocq

naftemporiki.gr