Skip to main content

Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου: Η διαταραχή που επηρεάζει την καθημερινότητά μας

Το Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου, γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, είναι μια χρόνια υποτροπιάζουσα πάθηση, που επηρεάζει σε σημαντικό βαθμό την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από αυτήν. Παρά το γεγονός ότι δεν είναι απειλητικό για τη ζωή, το συγκεκριμένο σύνδρομο δυσχεραίνει την καθημερινότητα των ασθενών λόγω των πολλαπλών συμπτωμάτων που εμφανίζει.

Ιδιαίτερα συχνό στη χώρα μας

Το ποσοστό εμφάνισης του Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου στη χώρα μας κινείται σε αρκετά υψηλότερα επίπεδο σε σύγκριση με αυτό που παρατηρείται παγκοσμίως. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα παρουσιάζει ένα ποσοστό της τάξεως του 20%, τη στιγμή που η συχνότητα εμφάνισης του συνδρόμου παγκοσμίως είναι στο 11%. Αξίζει να σημειωθεί πως η πιθανότητα εμφάνισης σπαστικής κολίτιδας σε ηλικία κάτω των 50 ετών είναι σημαντικά μεγαλύτερη.Επιπλέον,στις γυναίκες το ποσοστό εμφάνισης είναι πιο αυξημένο σε σχέση με αυτό των αντρών.

Οι παράγοντες που πυροδοτούν τα πολλαπλά του συμπτώματα

Οι αιτίες που πυροδοτούν τα συμπτώματα του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου σχετίζονται με πολλούς παράγοντες. Το γεγονός αυτό εξηγεί και τα πολλαπλά του συμπτώματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από κοιλιακό πόνο και δυσφορία, διάρροια ή/και δυσκοιλιότητα και φούσκωμα (μετεωρισμό). Η κακή ποιότητα ζωής, η διατροφή, το αυξημένο άγχος και οι γαστρεντερικές λοιμώξεις συγκαταλέγονται στους βασικούς παράγοντες που ενεργοποιούν τη σπαστική κολίτιδα.

Η επίδραση του άγχους εξηγείται από τη στενή αμφίδρομη σύνδεση που έχει τεκμηριωθεί μεταξύ εντέρου και εγκεφάλου (gut-brain axis). Η ψυχολογική κατάσταση του ατόμου επηρεάζει τις συσπάσεις των μυών του εντέρου του. Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και δυσφορία. Τα συμπτώματα αυτά προκαλούν ανησυχία και επιτείνουν το άγχος στον ασθενή, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός φαύλου κύκλου.

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs (Fermentable Oligo- Di- Mono-Saccharides and Polyols), μπορεί να πυροδοτήσει ή να εντείνει τα συμπτώματα σε έναν ασθενή που ταλαιπωρείται από σπαστική κολίτιδα. Το ακρωνύμιο FODMAPs αναφέρεται στους ζυμώσιμους ολιγοσακχαρίτες, δισακχαρίτες, μονοσακχαρίτες και πολυόλες και αναπτύχθηκε για να περιγράψει αυτούς τους μη επαρκώς απορροφούμενους υδατάνθρακες βραχείας αλύσου, που μπορούν να οδηγήσουν σε υπερβολική συσσώρευση υγρών και αερίων. Υψηλή περιεκτικότητα σε FODMAPs εμφανίζουν τροφές, όπως είναι τα ζυμαρικά, τα γλυκά και τα μπισκότα από σιτάρι, ο αρακάς, τα φασόλια, οι φακές, η σόγια, τα γαλακτοκομικά, καθώς και συγκεκριμένα φρούτα και λαχανικά (μήλα, αχλάδια, δαμάσκηνα, ροδάκινα, μπρόκολο, κουνουπίδι, παντζάρια, μανιτάρια). Ωστόσο, κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός οπότε επηρεάζεται αναλόγως από τις συγκεκριμένες τροφές.

Μελέτες έχουν δείξει ότι ένα μεγάλο ποσοστό (περίπου 20%) των ασθενών με Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου παρουσιάζουν τα συμπτώματά του μετά από κάποιο περιστατικό οξείας γαστρεντερίτιδας, ιογενούς ή μικροβιακής αιτίας. Αυτή η κατάσταση χαρακτηρίζεται ως «Μεταλοιμώδες Σύνδρομο Ευερέθιστου Εντέρου» και σχετίζεται με την αλλαγή στη σύσταση της χλωρίδας του εντέρου.

Στατιστικά, σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ελλάδα, οι γυναίκες δείχνουν να είναι πιο ευάλωτες στην εμφάνιση σπαστικής κολίτιδας. Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτό μπορεί να επηρεάζεται από την ορμονική κατάσταση που επικρατεί στο γυναικείο οργανισμό κυρίως κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου, της εγκυμοσύνης και της εμμηνόπαυσης.

Ανάγκη για νέες προσεγγίσεις με στόχο την ανακούφιση των ασθενών

Έχει διαπιστωθεί, πως αρκετοί ασθενείς που πάσχουν από σπαστική κολίτιδα δεν είναι ικανοποιημένοι από τη φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν και αναζητούν νέες εναλλακτικές θεραπείες, για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Σε περιόδους επίσης έντονου στρες τα συμπτώματά της μπορεί να διαρκέσουν αρκετές ημέρες με τις παραδοσιακές φαρμακευτικές αγωγές να μην ενδείκνυνται πάντα για μακροχρόνια χορήγηση. 

Επειδή η σπαστική κολίτιδα δεν έχει μόνο ένα σύμπτωμα… almora PLUS®NormoboWELL

Η ELPEN προχώρησε πρόσφατα στην κυκλοφορία του νέου almora PLUS® NormoboWELL. Πρόκειται για ένα ιατροτεχνολογικό προϊόν, που δεν περιέχει φαρμακευτικές ουσίες και στοχεύει στην αντιμετώπιση των πολλαπλών συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου.

Η ειδικά μελετημένη σύνθεση του almora PLUS® NormoboWELLπεριλαμβάνει τα παρακάτω συστατικά:

  1. Αλόη Βέρα, συστατικό που είναι πλούσιο σε πολυσακχαρίτες. Έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και πρωταγωνιστεί στη δημιουργία μιας προστατευτικής μεμβράνης στο βλεννογόνο του εντέρου.
  2. Αλθαία, συστατικό που έχει μαλακτικές & καταπραϋντικές ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε πολυσακχαρίτες και συμβάλλει στη δημιουργία μιας προστατευτικής μεμβράνης στην επιφάνεια του εντέρου.
  3. Ζεόλιθος, συστατικό με αντιφλεγμονώδη, αποτοξινωτική και αντιοξειδωτική δράση στο έντερο, το οποίο έχει την ιδιότητα να απορροφά τα εντερικά αέρια και να αποβάλλει τις τοξίνες χάρη στην πορώδη δομή του.
  4. Χαμομήλι, συστατικό πλούσιο σε φλαβονοειδή με καταπραϋντική και σπασμολυτική δράση.
  5. Θερμικά επεξεργασμένα Προβιοτικά, τα οποία βελτιώνουν την εντερική μικροχλωρίδα. Το προβιοτικό είδος L.plantarum ανακουφίζει από τα συμπτώματα του ΣΕΕ, που σχετίζονται με κοιλιακό πόνο και μετεωρισμό.

Το almora PLUS® NormoboWELL έχει τεκμηριωμένο μηχανισμό δράσηςγια την αντιμετώπιση των πολλαπλών συμπτωμάτων του Συνδρόμου Ευερέθιστου Εντέρου, γνωστό και ως σπαστική κολίτιδα, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στη βελτίωση της ποιότητας ζωήςτων ασθενών.