Skip to main content

Νέο πλάνο επενδύσεων από τη RAFARM ύψους 65 εκατ. για την 5ετία 2021-2025

Η Ελληνική φαρμακοβιομηχανία RAFARM συνεχίζει την αναπτυξιακή της πορεία μέσα από ένα νέο επενδυτικό πλάνο ύψους 65 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο θα υλοποιηθεί στην πενταετία 2021-2025. Επενδύσεις που αφορούν στην ανάπτυξη νέων καινοτόμων φαρμακευτικών προϊόντων (Value Added Medicines), ενώ θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και θα επεκταθεί η εξαγωγική δραστηριότητα της επιχείρησης.

Το πλάνο που βρίσκεται σε εξέλιξη, περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός νέου υπερσύγχρονου κέντρου Έρευνας και Ανάπτυξης (R&D), 2.500 τ.μ., με εργαστήρια υψηλών τεχνολογικών προδιαγραφών για την ανάπτυξη πολύπλοκων φαρμακοτεχνικών μορφών (complex drugs), ικανότητα την οποία διαθέτουν λίγα ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως. Η ολοκλήρωση του νέου ερευνητικού κέντρου, το φθινόπωρο του 2021, αποτελεί μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την απορρόφηση κυρίως Ελλήνων επιστημόνων και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα, δεδομένου ότι θα μπορούν να φιλοξενηθούν 150 επιστήμονες υψηλής εξειδίκευσης. Η επένδυση περιλαμβάνει επίσης την κατασκευή νέας υπερσύγχρονης γραμμής παραγωγής ενέσιμων προϊόντων και επέκταση της παραγωγής ξηρών μορφών. Με τις υπερσύγχρονες μονάδες παραγωγής στείρων προϊόντων εκτιμάται ότι θα τριπλασιαστεί η παραγωγική δυναμική της εταιρείας και θα ενισχυθεί η ανάπτυξη, παραγωγή και διάθεση σημαντικών φαρμακευτικών σκευασμάτων στην Ελλάδα και τον κόσμο.

Η εταιρεία δίνει μεγάλο βάρος στις επενδύσεις και την καινοτομία, μέσω των οποίων επιτυγχάνει την αναβάθμιση των τεχνολογικών δυνατοτήτων με σκοπό την ανάπτυξη όλο και πιο σύνθετων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Όπως αναφέρει ο κ. Άρης Μητσόπουλος, αντιπρόεδρος της RAFARM, «Ο τομέας Έρευνας & Ανάπτυξης και η ενίσχυση της εξωστρέφειας με την παράλληλη εισαγωγή νέων τεχνολογιών στην παραγωγική διαδικασία, αποτελούν επιχειρηματικές προτεραιότητες της RAFARM. Για αυτό τον λόγο, το νέο μας επενδυτικό πλάνο εστιάζει σε αυτή την κατεύθυνση και άλλωστε το 10% των ετησίων δαπανών μας αφορούν σταθερά σε επενδύσεις της εταιρείας σε R&D. Έχουμε το προνόμιο σαν χώρα να διαθέτουμε ισχυρή εγκατεστημένη βάση στον χώρο του Φαρμάκου. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να ενισχύσουμε τη δυνατότητα εγχώριας παραγωγής φαρμακευτικών προϊόντων με στόχο την επάρκεια φαρμάκων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, ενώ παράλληλα δημιουργούμε υπεράξιες για την Ελληνική οικονομία».

H καινοτομία βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού πλάνου της RAFARM και το ευρύ επενδυτικό πρόγραμμα την καθιστά ικανή να παράγει φάρμακα ειδικών προδιαγραφών, υψηλής τεχνογνωσίας και να διευρύνει τη συνεργασία της με τις μεγαλύτερες πολυεθνικές φαρμακευτικές εταιρείες.

Η πρώτη ελληνική φαρμακοβιομηχανία με πιστοποίηση από τον FDA

Η RAFARM είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία που έλαβε πιστοποίηση από τον αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για το εργοστάσιο και το ερευνητικό της κέντρο. Ήδη έχουν εγκριθεί και κυκλοφορούν στην αγορά των ΗΠΑ 4 σκευάσματα που αναπτύχθηκαν και παράγονται από την εταιρεία. Περισσότερες από 100 φαρμακευτικές εταιρείες σε όλο τον κόσμο εμπιστεύονται στη RAFARM την παραγωγή περισσοτέρων από 600 φαρμακευτικών προϊόντων, ενώ στην ελληνική αγορά κατέχει ηγετική θέση, με 9 εμπορικά σήματα (ATC5) να αποτελούν την πρώτη επιλογή της Ιατρικής Κοινότητας.

Μια ελληνική εταιρεία με διεθνή «ταυτότητα»

Η RAFARM συγκαταλέγεται στις ιστορικές εταιρείες της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, με εμπειρία πλέον των 45 ετών στην ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορία φαρμακευτικών προϊόντων και κατατάσσεται ανάμεσα στις 5 μεγαλύτερες ελληνικές εταιρείες φαρμάκων. Η εταιρεία κατέχει ηγετική θέση στην ανάπτυξη στείρων οφθαλμικών και ενέσιμων προϊόντων στην Ευρώπη και πλέον αναγνωρίζεται παγκοσμίως, με δυναμική παρουσία και στις 5 ηπείρους. Έχει διεθνή παρουσία, με περισσότερες από 1.700 άδειες εγκεκριμένων προϊόντων και εξαγωγές σε 75 χώρες, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Αυστραλία. Τα 10 τελευταία χρόνια η RAFARM παρουσιάζει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά μεγαλύτερο από 15%, ενώ ο συνδυασμένος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης τα τελευταία 5 χρόνια είναι 20%.

Διαχρονικά, η RAFARM παραμένει ενεργή στην ελληνική οικονομία, δημιουργώντας υψηλής ποιότητας φαρμακευτικά προϊόντα, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης και συμβάλλοντας στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Η εταιρεία αύξησε κατά 55% τις θέσεις εργασίας στην πενταετία 2016-2021 και σήμερα απασχολεί πάνω από 600 εργαζόμενους. Ο κύκλος εργασιών του ομίλου ξεπερνά τα 120 εκατ. ευρώ και οι εξαγωγές, από το 25% των πωλήσεων το 2019, αναμένεται να φτάσουν το 35% το 2021, αποτυπώνοντας την έντονη εξωστρέφειά της. Παράλληλα, οι διεθνείς διακρίσεις και πιστοποιήσεις που έχει λάβει έρχονται να συμβάλουν θετικά στη συνολική εικόνα της Ελλάδας τόσο σε εγχώριο όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.