Skip to main content

Χρηματιστήριο: Το βλέμμα σε Τράπεζες και Μέση Ανατολή

Eurokinissi

Σήμερα «κλειδώνουν» το μέρισμα οι ΕΚΤΕΡ και Loulis

Προσθέστε την «Ν» ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εισέρχεται σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενόσω το βλέμμα των επενδυτών είναι στραμμένο αφενός στις τράπεζες, αφετέρου στις εξελίξεις της Μέσης Ανατολής.

Χθες δημοσιεύθηκε η απόφαση του Άρειου Πάγου για τον Νόμο Κατσέλη, κάτι που επηρεάζει άμεσα τις τράπεζες. Η αγορά ήδη προσπαθεί να αποτιμήσει αφενός τον άμεσο οικονομικό αντίκτυπο από την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού του τόκου, αφετέρου την πιθανότητα επέκτασης της απόφασης και σε άλλες επιμέρους κατηγορίες δανειοληπτών.

Στο επίκεντρο της προσοχής τίθεται, επίσης, η μικρή καθυστέρηση στα μερίσματα του κλάδου, η οποία αποδίδεται στην εκκρεμότητα της έγκρισης από τον SSM (εποπτική αρχή). Υπενθυμίζεται ότι Εθνική Τράπεζα και Eurobank ανέβαλαν για τις 10 Ιουνίου τη σχετική αποκοπή (από 5 και 8 Ιουνίου, αντίστοιχα), ενώ η Τρ. Πειραιώς μετέφερε για τον Αύγουστο την επιστροφή κεφαλαίου του 0,40 ευρώ/μετοχή. Στην περίπτωση της Alpha Bank, η ημερομηνία παραμένει για την 1η Ιουλίου.

Από εκεί και πέρα, το αγκάθι της Μέσης Ανατολής παραμένει στο «σώμα» της επενδυτικής εμπιστοσύνης, καθώς η αγορά εκφράζει σοβαρές επιφυλάξεις για την προοπτική μιας άμεσης συμφωνίας, η οποία θα επιτρέψει την επανέναρξη της ναυσιπλοΐας στα Στενά του Ορμούζ.

Όσον αφορά το επιχειρηματικό πεδίο, σήμερα ολοκληρώνεται η δημόσια προσφορά για το ομόλογο της Lamda Development, ύψους έως 350 εκατ. ευρώ. Το εύρος της απόδοσης έχει καθοριστεί από 4,2% έως 4,5%. Η εισαγωγή των ομολογιών στην αγορά Σταθερού Εισοδήματος του Χ.Α. είναι προγραμματισμένη για τις 10 Ιουνίου.

Παράλληλα, σήμερα οι μέτοχοι της ΕΚΤΕΡ και Loulis καλούνται να θεμελιώσουν το δικαίωμα είσπραξης στο μέρισμα του 0,08 και 0,18 ευρώ, αντίστοιχα, καθώς την προσεχή Δευτέρα θα ακολουθήσει η σχετική αποκοπή. Η επιβράβευση μεταφράζεται σε απόδοση 1,5% για την πρώτη και 4,6% για τη δεύτερη.

Ο «πρωταθλητής» που θέλει να κάνει restart με τη βοήθεια της οικογένειας Βαρδινογιάννη

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής)

Προτιμώμενη πηγή στην Google

Για να εμφανίζονται περισσότερα άρθρα της Ναυτεμπορικής στις αναζητήσεις σας εύκολα και γρήγορα, πρέπει να προσθέσετε το site στις προτιμώμενες πηγές σας. Μπορείτε να το κάνετε πηγαίνοντας εδώ.