Skip to main content

Ουκρανία: Οι δανειστές της χάνουν την υπομονή τους

REUTERS/Oleksandr Ratushniak

Οι ομολογιούχοι, ανάμεσά τους και η BlackRock και η Pimco «συνασπίζονται», ώστε το Κίεβο, να αρχίσει να πληρώνει ξανά τόκους για τα χρέη της - Τι συμφωνία προωθούν - Τι ανησυχεί τις ΗΠΑ και τους άλλους συμμάχους

Όταν οι δανειστές της Ουκρανίας της έδιναν περιθώριο δύο ετών, για να ξεκινήσει να ξεπληρώνει τα χρέη της, δεν φαντάζονταν ότι ο πόλεμος θα τραβούσε τόσο. Πλέον, η υπομονή τους αρχίζει να εξαντλείται.

Ομάδα ξένων ομολογιούχων, συμπεριλαμβανομένων των BlackRock και Pimco, ξεκινά τις πιέσεις προς το Κίεβο ώστε να αρχίσει να πληρώνει ξανά από του χρόνου, τόκους για το χρέος της, σύμφωνα με την Wall Street Journal, που επικαλείται πηγές που έχουν γνώση του θέματος.

Η ομάδα η οποία κατέχει περίπου το ένα πέμπτο, από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια από τα ανεξόφλητα ομόλογα που εξέδωσε η ΕΕ για να χρηματοδοτήσει την μάχη της Ουκρανίας, προσέλαβε δικηγόρους και τραπεζίτες της PJT Partners για να διαπραγματευτούν εκ μέρους της, επιδιώκοντας μια συμφωνία σύμφωνα με την οποία το Κίεβο θα ξαναρχίσει τις πληρωμές με αντάλλαγμα τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του εκκρεμούς χρέους της.

Εκπρόσωπος των ομολογιούχων δήλωσε ότι «προσβλέπει στην εποικοδομητική συνεργασία της Ουκρανίας», με τις συνομιλίες να ξεκινούν αυτόν τον μήνα.

Η συμφωνία για τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας

Η Ουκρανία ήδη απολαμβάνει οικονομική βοήθεια περίπου 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τις ΗΠΑ. Παράλληλα σήμερα,  τα κράτη-μέλη της ΕΕ, κατέληξαν σε καταρχήν συμφωνία  για χρήση των εσόδων από τα παγωμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, υπέρ του Κιέβου.

Τα κέρδη που προκύπτουν από την επένδυσή τους ανέρχονται σε 2,5 έως 3 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ωστόσο το 90% από αυτά θα χρησιμοποιηθεί για την αγορά όπλων και μόνο το 10% θα διατεθεί για μη στρατιωτική βοήθεια.

Χρεοκοπία

Χωρίς συμφωνία, η Ουκρανία θα μπορούσε να χρεοκοπήσει μετά τη λήξη της περιόδου χάριτος που λήγει τον Αύγουστο, αμαυρώνοντας τη φήμη της στους επενδυτές.

Η Ουκρανία εντωμεταξύ, επιχειρεί να βάλει στο παιχνίδι τις ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις, χωρίς ωστόσο η συνεργασία τους να είναι εγγυημένη.

ΗΠΑ και σύμμαχοι ανησυχούν ότι τα χρήματα θα καταλήξουν στα χέρια των ομολογιούχων, που θα πληρωθούν πριν από αυτούς, καθώς έχουν αποδεχθεί παύση πληρωμών μέχρι το 2027, για χρέος από δάνεια περίπου 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Πάντως, παρόλο που η σύγκρουση χρονίζει, οι δανειστές δηλώνουν αισιόδοξοι ότι τα οικονομικά της Ουκρανίας σταθεροποιούνται, καθώς το 2023 υπήρξαν σημάδια ανάπτυξης.

Οι ομολογιούχοι ελπίζουν να εισπράξουν έως και 500 εκατ. δολάρια σε ετήσιες πληρωμές τόκων μετά τη συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, ενώ δήλωσαν ότι είναι πρόθυμοι να παράσχουν περαιτέρω ελάφρυνση αργότερα.

naftemporiki.gr