ΗΠΑ: Ελεύθερος ο νεότερος κρατούμενος του Γκουαντάναμο

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2009 22:50

Ελεύθερος μετά από επτά χρόνια αφέθηκε ο νεότερος κρατούμενος της φυλακής του Γκουαντάναμο, ο οποίος είχε συλληφθεί όταν ήταν μόλις 14 ετών, ανακοίνωσαν σήμερα οι συνήγοροί του.

Ο Μοχάμεντ Ελ Γκαρανί, από το Τσαντ, απελευθερώθηκε πέντε μήνες αφότου ομοσπονδιακό δικαστήριο διέταξε την αποφυλάκισή του αφού επανεξέτασε την υπόθεσή του και έκρινε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως ήταν «μαχητής του εχθρού».

Οι δικηγόροι του δήλωσαν ότι ο Γκαρανί έχει ήδη επιστρέψει στο Τσαντ. Οι αμερικανικές, όμως, αρχές δεν έχουν ακόμη επιβεβαιώσει επισήμως την απελευθέρωσή του.

Σημειώνεται ότι ο Γκαρανί συνελήφθη στο Πακιστάν το 2001 όταν οι πακιστανικές δυνάμεις ασφαλείας έκαναν έφοδο στο τζαμί στο οποίο βρισκόταν. Παραδόθηκε κατόπιν στις αμερικανικές στρατιωτικές αρχές στο Αφγανιστάν και κρατήθηκε σε μια φυλακή στην αεροπορική βάση του Μπάγκραμ, έξω από την Καμπούλ. Δύο μήνες αργότερα μεταφέρθηκε στο Γκουαντάναμο όπου, σύμφωνα με τη Reprieve, υπέστη διάφορα βασανιστήρια.

Η αμερικανική κυβέρνηση υποστήριζε ότι ο Γκαρανί έμενε σε έναν ξενώνα της Αλ Κάιντα στο Αφγανιστάν, ότι είχε πολεμήσει στη μάχη του Τόρα Μπόρα, ότι υπήρξε «ταχυδρόμος» για ανώτατα στελέχη της Αλ Κάιντα και ήταν μέλος ενός πυρήνα της οργάνωσης αυτής στο Λονδίνο.

Στο δικαστήριο όμως η κυβέρνηση δεν κατάφερε να αποδείξει κανέναν από τους ισχυρισμούς της και ο δικαστής Ρίτσαρντ Λίον διέταξε την αποφυλάκισή του.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters

Δημοφιλή