Skip to main content

Η αποτίμηση της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν – Δ. Τριανταφύλλου στο Naftemporiki TV: Θετικό το «ταμείο»

Naftemporiki TV

«Χτίζεται ένα πλαίσιο οικοδόμησης εμπιστοσύνης - Οι δύο χώρες, παρά τις διαφορές, μπορούν να προχωρήσουν σε έναν κοινό βηματισμό»

Θετικά αποτιμά τα αποτελέσματα της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Άγκυρα ο Δημήτρης Τριανταφύλλου, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, ο οποίος φιλοξενήθηκε σήμερα στην εκπομπή «Rush Hour» του καναλιού της «Ναυτεμπορικής» με τη Νικόλ Λειβαδάρη.

Μιλώντας στο Naftemporiki TV για τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο κ. Τριανταφύλλου εκτίμησε πως «το ταμείο είναι θετικό γιατί συνεχίζουμε και συνομιλούμε και χτίζεται ένα οικοδόμημα, ένα πλαίσιο οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Αυτό είναι το θετικό και το γεγονός ότι σε μια περιοχή, όπου υπάρχει ο πόλεμος στη Γάζα, στην Ουκρανία, ο εμφύλιος στη Συρία, η αστάθεια στη Λιβύη και ευρύτερα και άλλα ζητήματα αστάθειας, το ότι δυο χώρες, συμμαχικές, ΝΑΤΟϊκές με τις διαφορές τους, μπορούν να προχωρήσουν σε κάποιες συμφωνίες και σε έναν κοινό βηματισμό, στο μέτρο του δυνατού, είναι θετικότατο» πρόσθεσε.

Ο κ. Τριανταφύλλου στη συνέχεια της συνέντευξης σημείωσε πως «είναι μια έμμεση αναβάθμιση της Ελλάδος το γεγονός ότι στις κοινές δηλώσεις τους μιλάμε και για θέματα πέραν του στενού πυρήνα των ελληνοτουρκικών, όπως τα ζητήματα στη Γάζα, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάζεται ως Ευρωπαίος ηγέτης». «Ηη θέση της Ελλάδας για τη Χαμάς είναι ευρωπαϊκή θέση, είναι δυτική θέση» σημείωσε για τη διαφωνία που είχαν οι κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν στις κοινές τους δηλώσεις.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις: Τι έδειξε το ραντεβού Μητσοτάκη – Ερντογάν

«Συζητάμε για συνεργασία που και αυτό είναι θετικό, παράγει και αυτό, οικονομική συνεργασία και όχι μόνο, μείωση μεταναστευτικών ροών, η συμμετοχή της κοινής γνώμης ιδιαίτερα στην Τουρκία με το να μπορούν αν έρχονται στα ελληνικά νησιά για ορισμένο χρόνο Τούρκοι πολίτες, έχει θετική απήχηση».

Για τη Βόρεια Μακεδονία και τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής ερωτήθηκε και για το θέμα που έχει προκύψει με τη Βόρεια Μακεδονία, για να σχολιάσει πως «οι αντιδράσεις δεν είναι μόνο από το εξωτερικό της χώρας αυτής», αλλά «είναι και εντός της χώρας». «Εγώ θέλω να πω ότι πάλι καλά που υπογράψαμε τη Συμφωνία των Πρεσπών γιατί εάν δεν την είχαμε υπογράψει δεν θα είχαμε το πάνω χέρι αυτή τη στιγμή, αυτή τη στιγμή αφήνουμε τους Ευρωπαίους να λειτουργήσουν για εμάς, ξεκάθαρα» πρόσθεσε.

Παρακουλουθήστε ζωντανά το κανάλι της Ναυτεμπορικής ΕΔΩ.