Η αυξημένη πίεση μπορεί να επιφέρει απώλεια μνήμης στον ασθενή

Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2017 11:16
UPD:11:16
SHUTTERSTOCK

Τώρα μια ακόμα μελέτη εστιασμένη στην απώλεια μνήμης διαπίστωσε ότι η υψηλή πίεση προκαλεί βλάβες στον οργανισμό μας, μία εκ των οποίων είναι η απώλεια μνήμης.

Πολλές μελέτες έχουν εστιάσει κατά καιρούς στις αιτίες απώλειας της μνήμης καθώς αυτή προκαλεί σοβαρά προβλήματα στην ποιότητα ζωής ενός ατόμου. Οι επιστήμονες έχουν αναφερθεί εκτενώς τόσο στις αρνητικές συνέπειες ενός κακού ύπνου ή της έλλειψης ύπνου ως προς τη μνήμη μας, όπως επίσης στις καταστροφικές συνέπειες του στρες.

Τώρα, μια ακόμα μελέτη εστιασμένη στην απώλεια μνήμης διαπίστωσε ότι η υψηλή πίεση προκαλεί βλάβες στον οργανισμό μας, μία εκ των οποίων είναι η απώλεια μνήμης.

Μια ενδιαφέρουσα έρευνα έκαναν λοιπόν από κοινού οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Pittsburgh των ΗΠΑ με τους ομόλογούς τους από το πανεπιστήμιο του Maastricht στην Ολλανδία, αναφορικά με τις επιπτώσεις της υψηλής πίεσης στη μνήμη των ανθρώπων.

Στη μελέτη συμμετείχαν 37 ασθενείς και υπέρταση και 59 υγιείς. Οι ειδικοί μελέτησαν τη ροή αίματος στον εγκέφαλο και ιδιαίτερα στις δομές που ευθύνονται για τη μνήμη.

Στη συνέχεια υπέβαλαν τους συμμετέχοντες σε τεστ μνήμης και κατά τη διάρκεια των δοκιμασιών ήλεγχαν με τη βοήθεια PET scan (αξονική τομογραφία) τις περιοχές του εγκεφάλου που ήταν πιο δραστήριες, δηλαδή εκείνες που λαμβάνουν την περισσότερη ροή αίματος.

Με τη μελέτη αυτή οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που είχαν υψηλή πίεση, στις δομές του εγκεφάλου τους που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη παρατηρήθηκε πολύ χαμηλότερη ροή αίματος σε σύγκριση με τους υγιείς εθελοντές. Αντίθετα, σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου τους, είχαν μεγαλύτερη ροή απ' ό,τι οι υγιείς εθελοντές.

Στο συνολικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν παρατηρήθηκαν διαφορές. Δηλαδή στα αποτελέσματα των τεστ μνήμης οι δύο ομάδες δεν είχαν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους.

Ωστόσο, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η μείωση της ροής αίματος στις δομές του εγκεφάλου για τη μνήμη στους ασθενείς με υψηλή πίεση δείχνει ότι η εξισορρόπηση επιτυγχάνεται λόγω αύξησης της ροής του αίματος σε άλλες βοηθητικές δομές. Αυτό σημαίνει ότι αν εξελιχθούν οι βλάβες στις αρτηρίες του εγκεφάλου, λόγω της υψηλής πίεσης, τότε η απώλεια μνήμης στα άτομα αυτά θα είναι σημαντική και δεν θα είναι δυνατόν να εξισορροπηθεί.

Με λίγα λόγια, η υψηλή πίεση συμβάλλει ως προς την απώλεια μνήμης σε σημαντικό βαθμό, καθώς μειώνει τον όγκο αίματος που έχει ανάγκη ο εγκέφαλος για να λειτουργήσει με σωστούς ρυθμούς.

Δημοφιλή