«Κάτω από το χαλί… τα συναισθήματά μας»

Έκθεση του Χρήστου Κάλφα στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών
Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017 09:30

Οι παρα/απο/πλανήσεις του Χρήστου Κάλφα, αναπαραστάσεις και αλληγορίες μαζί, τονίζοντας με το ηλεκτρισμένο κίτρινο τα θεματικά τους επεισόδια, φωτίζουν τις επιλογές/σταθμούς μιας υποκειμενικής περιήγησης στις παρυφές τόπων/τοπίων στην γκρίζα περιοχή.

Ο εικαστικός Χρήστος Κάλφας παρουσιάζει την έβδομη ατομική του έκθεση ζωγραφικής, με τίτλο «Sous le tapis... nos emotions» («Κάτω από το χαλί… τα συναισθήματά μας»), στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών. Συνοδευόμενη από κείμενο της Θάλειας Στεφανίδου, η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Φεβρουαρίου.

Περιπλάνηση και πλάνη ταυτόχρονα

Η μυθοπλασία του Χρήστου Κάλφα, και αυτήν τη φορά, δεν απομακρύνεται από τις σταθερές τού δικού του φαντασιακού κόσμου, που, πάντα, υπαγορεύει με ευφάνταστο τρόπο μια περιπλάνηση και πλάνη ταυτόχρονα. Ωστόσο, σε αυτές τις εικόνες, φαίνεται να θέλει να οδηγήσει τον θεατή - με πολύ μεγαλύτερη  σαφήνεια από ό,τι παλαιότερα - σε επίπεδα σημασίας και αναφοράς σε σχέση με τις κινήσεις των πτυχώσεων της μνήμης.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης αποφάσισε να ονοματίσει αυτήν τη σειρά έργων του «Sous le tapis... nos émotions», θέλοντας, μάλλον, να σηματοδοτήσει τον κρυπτικό και μεταφορικό χαρακτήρα αυτού του συνόλου, όπως και σε κάθε έργο έδωσε έναν χαρακτηριστικό τίτλο.

Ένα τέτοιου είδους ζωγραφικό τερτίπι, με την εύγλωττη ησυχία των εικόνων του, καλλιεργεί αναμφίβολα μιαν ατμόσφαιρα συγκέντρωσης και ρεμβασμού, ηρεμίας και γαλήνης και, μάλλον, δεν απέχει καθόλου από αυτό, που ονομάζουμε «αναζήτηση του χαμένου χρόνου».

Το βλέμμα παγιδεύεται μέσα σε χρόνο στατικό, προσπαθώντας να εστιάσει στις αποσπασματικές εικόνες αλλοτινών εποχών, τις γεμάτες γοητεία, κυρίως λόγω των αντιθετικών: μνήμης/λήθης, σημαντικού/ελάσσονος, στιγμιαίου/διαρκούς, διάφανου/χρωματιστού, εύθραυστου/σταθερού και αναλλοίωτου....

Ανάκληση στιγμών, λοιπόν, κυρίως από τη μικρή ιστορία, σαν tableaux vivants ιδιωτικού ρεπερτορίου, που υποδηλώνουν έναν τρόπο παρατήρησης και συμπεριφοράς του δημιουργού τους και, ίσως, να αποτελούν στάσεις και στάσιμα από ψυχογραφίες της προσωπικής του εμπειρίας, ακόμη να δηλώνουν και κάτι σαν «μεθύστερο βίωμα».

Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν σύγχρονο, ιδιαίτερης λεπτότητας εικαστικό χειρισμό, που ανακαλεί με νοσταλγικό τρόπο το παρελθόν, δημιουργώντας αρχειακό υλικό προς την κατεύθυνση περισσότερο μιας pop αντίληψης, ενώ δεν λείπουν και υπαινιγμοί από τις κατακτήσεις του ουμανιστικού πολιτισμού.

Ένα δειγματοληπτικό ρεπερτόριο, εν τέλει, όπου τα σκηνοθετημένα στιγμιότυπα, αν και αναγνωρίζονται με ευκολία, δίνουν και μια αίσθηση του ανοίκειου, καθώς η εικονοποιία τού ζωγραφικού montage τα προσαρμόζει σε συνθήκη πλασματικού λόγου, από όπου δεν λείπουν σουρεαλιστικά στοιχεία.

Οι παρα/απο/πλανήσεις του Χρήστου Κάλφα, αναπαραστάσεις και αλληγορίες μαζί, τονίζοντας με το ηλεκτρισμένο κίτρινο τα θεματικά τους επεισόδια, φωτίζουν τις επιλογές/σταθμούς μιας υποκειμενικής περιήγησης στις παρυφές τόπων/τοπίων στην γκρίζα περιοχή.

Πληροφορίες

Αίθουσα Τέχνης Αθηνών: Γλύκωνος 4, πλατεία Δεξαμενής - Αθήνα, τηλ.: 210 7213938. Ωράριο λειτουργίας: Τρίτη - Παρασκευή: 11:00 - 14:30 και 18:00 - 21:00, Σάββατο: 11:00 - 14:30.

naftemporiki.gr

Βρείτε τι παίζει κοντά σας

Βρείτε στο χάρτη τα πλησιέστερα σημεία (σινεμά, θέατρα, εστιατόρια και νυχτερινά κέντρα) που σας ενδιαφέρουν.

Δημοφιλή