ΗΠΑ: Προς περιορισμένη άρση κυρώσεων κατά του Σουδάν

Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου 2017 06:21
UPD:07:52
shutterstock

Πέρυσι υπήρξαν σημάδια εκτόνωσης της έντασης μεταξύ της Αμερικής και του Σουδάν, ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου η Ουάσιγκτον χαιρέτισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ εναντίον της τρομοκρατίας. 

Τη χαλάρωση ορισμένων οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Σουδάν πρόκειται να ανακοινώσουν σήμερα οι ΗΠΑ, ως μία αναγνώριση των προσπαθειών της χώρας να βοηθήσει στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

«Η περιορισμένη άρση κυρώσεων αποτελεί αναγνώριση για την πρόοδο της κυβέρνησης του Σουδάν» δήλωσε Αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος διευκρίνισε ότι η άρση των κυρώσεων δεν αφορά τον χαρακτηρισμό της χώρας από τις ΗΠΑ ως υποστηρικτή και χρηματοδότη της τρομοκρατίας.

Οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στο Σουδάν το 1997, μεταξύ των οποίων το εμπορικό εμπάργκο καθώς και το «πάγωμα» της περιουσίας της κυβέρνησης, λόγω των παραβιάσεων των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της τρομοκρατίας. Το 2006 επέβαλαν και νέες κυρώσεις, λόγω της βίας στην περιοχή Νταρφούρ του Σουδάν.

Πέρυσι υπήρξαν σημάδια εκτόνωσης της έντασης μεταξύ της Αμερικής και του Σουδάν, ενώ στις 20 Σεπτεμβρίου η Ουάσιγκτον χαιρέτισε τις προσπάθειες της κυβέρνησης να αυξήσει τη συνεργασία της με τις ΗΠΑ εναντίον της τρομοκρατίας. Επίσης η χώρα συναργάστηκε με τη συμμαχία της Σαουδικής Αραβίας εναντίον των ανταρτών Χούδι στην Υεμένη.

Το Διεθνές Δικαστήριο Εγκλημάτων έχει εκδόσει ένταλμα σύλληψης για τον Σουδανό πρόεδρο Ομάρ αλ Μπασίρ για εγκλήματα πολέμου και γενοκτονία στη Νταρφούρ, κατηγορίες τις οποίες αρνείται.

Η σύρραξη στη Νταρφούρ ξεκίνησε το 2003 όταν κυρίως μη-αραβικές φυλές επαναστάτησαν εναντίον της αραβικής κυβέρνησης, κατηγορώντας την για διακρίσεις. Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, μέχρι και 300.000 άτομα έχουν σκοτωθεί στην περιοχή, ενώ εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Δημοφιλή