Η τέφρα του Φιντέλ Κάστρο «συνάντησε» τα λείψανα του Τσε Γκεβάρα

Πέμπτη, 01 Δεκεμβρίου 2016 17:48
UPD:02/12/2016 09:47
EPA/ORLANDO BARRIA

Στρατιώτες μεταφέρουν την τέφρα του Φιντέλ Κάστρο ενώ πολίτες παρακολουθούν την πομπή στη Σάντα Κλάρα.

Η τέφρα του Φιντέλ Κάστρο συνεχίζει την πορεία της, μετά την πραγματοποίηση συμβολικής στάσης τη νύχτα στο μαυσωλείο της Σάντα Κλάρα, όπου φυλάσσονται τα λείψανα του Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα.

Οι Κουβανοί συγκεντρώνονται σε πλατείες και κατά μήκος των δρόμων για να αποχαιρετίσουν τον Κάστρο, μια από τις πιο επιδραστικές προσωπικότητες του 20ού αιώνα, ο οποίος πέθανε την περασμένη Παρασκευή σε ηλικία 90 ετών. Η κυβέρνηση της Κούβας έχει κηρύξει πένθος εννέα ημερών στη χώρα.

«Ο λαός της Βίλα Κλάρα δεν θέλει να πει αντίο στον Φιντέλ, επειδή δεν πέθανε. Τον ξανασπείραμε», είπε ο συνταξιούχος δάσκαλος Ροντόλφο Ουρκουΐα, 68 ετών, ενώ παρακολουθούσε την πομπή, κρατώντας στο ένα χέρι μια κουβανική σημαία και στο άλλο ένα πορτρέτο του «Κομαντάντε».

EURONEWS

Η αυτοκινητοπομπή κινείται αργά προς την ανατολική πλευρά του νησιού, στο Σαντιάγο δε Κούμπα, απ' όπου οι αντάρτες του Κάστρο εξαπέλυσαν την επίθεσή τους για να ανατρέψουν τον δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα το 1953. Ο Μπατίστα ανατράπηκε την 1η Ιανουαρίου 1959 και η πορεία που ακολουθεί η πομπή είναι η αντίστροφη από εκείνην που έκανε τότε ο Κάστρο για να φτάσει στην Αβάνα.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters

Δημοφιλή