Ο φαρμακοποιός η πρώτη επιλογή όσων έχουν στοματικά προβλήματα και όχι ο γιατρός

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016 16:16
UPD:16:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΤΣΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.058 άτομα εκ των οποίων το 61,6% ήταν γυναίκες και το 38,4% άνδρες με μέση ηλικία τα 45,9 έτη.

Στο φαρμακοποιό και όχι στον οδοντίατρο καταφεύγουν οι Έλληνες όταν έχουν προβλήματα υγιεινής του στόματός τους, σύμφωνα με νέα έρευνα της ΑΚΟΣ.

Η έρευνα καταρτίσθηκε από την ογκολόγο/ακτινοθεραπευτή Δρ. Δέσποινα Κατσώχη και την ομάδα της, με τη συνδρομή και υπό την επίβλεψη του Δρ. Πέτρου Βλασταράκου ( MD, MSc, PhD, IDO-HNS Eng. – Χειρουργού Ωτορινολαρυγγολόγου Διδάκτορα  Πανεπιστημίου Αθηνών για την ΑΚΟΣ, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, η οποία στον πυρήνα της αποτελείται από επιστήμονες του χώρου της υγείας και πλαισιώνεται από εθελοντές, αποθεραπευμένους και απλούς πολίτες με στόχο να ενταθούν οι προσπάθειες όλων στη μάχη της πρόληψης.

Στην έρευνα συμμετείχαν 1.058 άτομα, εκ των οποίων το 61,6% ήταν γυναίκες και το 38,4% άνδρες με μέση ηλικία τα 45,9 έτη.

Το προφίλ των συμμετεχόντων είχε ως εξής: Το 60% ήταν έγγαμοι, το 40% είχαν παιδιά και το 80% ήταν κάτοικοι πόλεων. Επίσης, 1 στους 3 αθλείται ενώ, το 50% δεν κάπνιζαν. Επίσης, το 1/3 είχε εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ. Το 1/3 ήταν ιδιωτικοί υπάλληλοι και το 50% πτυχιούχοι ΑΕΙ. Επιπροσθέτως το 60% κατανάλωνε περιστασιακά 1-3 ποτήρια αλκοόλ εβδομαδιαίως. Τέλος, το 60,3% δήλωσε ότι δεν είχε καμία ασθένεια ενώ, το 39,7% δήλωσε ότι έπασχε από παθήσεις όπως: δυσλιπιδαιμία, αρτηριακή υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη, στεφανιαία νόσο, ΧΑΠ, θυρεοειδοπάθεια, καρκίνο.

Πώς επιλέγουμε οδοντόβουρτσα

Ο βαθμός σκληρότητας είναι το βασικότερο χαρακτηριστικό με βάση το οποίο επιλέγουμε οδοντόβουρτσα, όπως φάνηκε στη μελέτη, καθώς το 55% επιλέγει με αυτή τη βάση, και μόνο 1 στους 5 κάνει μια τυχαία επιλογή. Επίσης 1 στους 3 επιλέγει οδοντόκρεμα ανάλογα με τα αναγραφόμενα χαρακτηριστικά. Το 65% των ερωτηθέντων βουρτσίζει καθημερινά τα δόντια του ενώ, 1 στους 4 τα βουρτσίζει μετά από κάθε γεύμα. Μόνο ένα 4% χρησιμοποιεί στοματικά διαλύματα και ένα αντίστοιχο ποσοστό οδοντικό νήμα. 

Το μέλι ο μεγάλος πρωταγωνιστής

Αναφορικά με τα γλυκαντικά που επιλέγουν στις απαντήσεις, το μέλι ως γλυκαντικό ήταν ο αδιαμφισβήτητος πρωταγωνιστής στις προτιμήσεις με ποσοστό 40% και ακολουθούσαν η λευκή ζάχαρη με 18%, η καστανή ζάχαρη με 16%, η στέβια με 12% και η ασπαρτάμη με 4%.

Δημοφιλή