Πρώτες ματιές στο μη επανδρωμένο ανθυποβρυχιακό πλοίο της DARPA

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016 01:13
UPD:01:13
DARPA

Τις πρώτες φωτογραφίες του πρωτοτύπου του προγράμματος ACTUV (Anti-Submarine Warfare Continuous Trail Unmanned Vessel) παρουσίασε η DARPA του αμερικανικού Πενταγώνου, μέσω του λογαριασμού της στο Instagram.

Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη ενός μη επανδρωμένου πλοίου ειδικά σχεδιασμένου για το κυνήγι αθόρυβων ντιζελοκίνητων/ ηλεκτροκίνητων υποβρυχίων.

DARPA

Το πρόγραμμα έχει τρεις σκοπούς: Την εξερεύνηση των δυνατοτήτων μιας τέτοιας πλατφόρμας, έχοντας κατά νου ότι δεν προβλέπεται ανθρώπινο πλήρωμα/ χειριστές στο σκάφος κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων (και ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη εξυπηρέτηση χώρου), η εξέλιξη των αυτόνομων ναυτικών συστημάτων έτσι ώστε να είναι σε θέση να επιχειρούν σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων για μακρά χρονικά διαστήματα, λαμβάνοντας παράλληλα υπόψιν τα διεθνή πλαίσια κανόνων περί ασφαλούς πλοήγησης, ναυτικής νομοθεσίας κλπ και την επίδειξη μη συμβατικών τεχνολογιών αισθητήρων για εντοπισμό και παρακολούθηση εξελιγμένων, αθόρυβων εχθρικών υποβρυχίων.

DARPA

Παράλληλα, η DARPA υπογραμμίζει ότι, πέρα από τον ανθυποβρυχιακό ρόλο, τα σκάφη αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλους ρόλους, με διαφορετικό εξοπλισμό.