Οικονομία & Αγορές

Υπερπλεόνασμα φόρων

Το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα που έχει καταγραφεί από το 1995 μέχρι σήμερα ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή, στηριζόμενο στις αυξήσεις φόρων και στις μειώσεις των συντάξεων, ενώ η καταγραφόμενη υπεραπόδοση καθιστά, εκ των υστέρων, αχρείαστα τα μέτρα που επιβλήθηκαν το προηγούμενο έτος. Η κατακόρυφη αύξηση των δημοσίων εσόδων -κυρίως των φορολογικών, απόρροια της υπερφορολόγησης- αλλά και η σημαντική πτώση των δαπανών είχαν ως αποτέλεσμα το πρωτογενές αποτέλεσμα να βελτιωθεί κατά 11,04 δισ. ευρώ το 2016 συγκριτικά με το 2015.

ΥΠΟΙΚ: Το πλεόνασμα δεν προήλθε από στάση πληρωμών

«Καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να διογκώσει το πλεόνασμα μέσω "στάσης πληρωμών" και "απλήρωτων λογαριασμών"», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, καταλογίζοντας εμμονή στην αντιπολίτευση, καθώς σε μερίδα του Τύπου, με αφορμή σχετικές αναφορές.

«Ψαλιδισμένα» και φέτος τα έσοδα από τον τουρισμό

Πτωτική παραμένει η τάση σε ό,τι αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις το πρώτο δίμηνο του 2017 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, συνεχίζοντας έτσι μία κακή πορεία που ακολούθησαν το 2016, έτος κατά το οποίο τα τουριστικά έσοδα μειώθηκαν κατά 6,4% σε σύγκριση με το 2015 και διαμορφώθηκαν στα 13.220 εκατ. ευρώ.

NYT: Το ΔΝΤ ξεπέρασε τον εαυτό του με την Ελλάδα

Διχασμένο εμφανίζεται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για το αν θα δεσμευτεί σε νέα δάνεια προς τη σχεδόν χρεοκοπημένη Ελλάδα, γράφουν οι New York Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα «ο Ευκλείδης Τσακαλώτος συναντήθηκε με αξιωματούχους, αλλά μικρή πρόοδος έγινε σύμφωνα με ανθρώπους που ενημερώθηκαν για τις συζητήσεις», ενώ όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα η απροθυμία του Ταμείου να χορηγήσει και άλλα χρήματα υπογραμμίζει μία ευρέως διαδεδομένη άποψη μεταξύ αξιωματούχων του και της διοίκησης Τραμπ, ότι το Ταμείο ξεπέρασε τον εαυτό του με την Ελλάδα.

Newsroom

Φόρτωση...
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αγορές

Χ.Α.: Πτωτική δυναμική ανεξαρτήτως των διεθνών έως το τέλος της εβδομάδας

Στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Απριλίου οι θεσμικοί εξέφρασαν διαθέσεις για ρευστοποίηση θέσεων σε περισσότερα από τα μισά blue chip, ενώ άσκησαν ελεγχόμενες πιέσεις στα τραπεζικά. Για τη βδομάδα ο Γ.Δ. έχασε -1,76%, ο 25άρης -1,65% και ο FTSEM -1,97%.

Επιχειρήσεις

«Πόλεμο» με τους ανεξάρτητους παρόχους ρεύματος άνοιξε η ΔΕΗ

Κατατέθηκε χθες από τον ΑΔΜΗΕ υπέρ της ΔΕΗ το ποσό των 92,9 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του νόμου για τον Ιδιοκτησιακό Διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ. Σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ στέκεται επικριτικά έναντι του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξαρτήτων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας, τον οποίο κατηγορεί ότι προσπάθησε να παρεμποδίσει αυτή την καταβολή, «γεγονός το οποίο θα δημιουργούσε σοβαρό πρόβλημα στην επιχείρηση και την αγορά.

Φορολογία

Στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν 3 στους 10 φορολογούμενους το 2016

Στα δίχτυα των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων πιάστηκαν 3 στα 10 νοικοκυριά που υπέβαλαν πέρυσι φορολογικές δηλώσεις. Πάνω από 1,8 εκατ. οικογένειες και άγαμοι φορολογούμενοι δήλωσαν για το 2015 εισοδήματα χαμηλότερα απ’ αυτά που τους προσδιόρισαν οι υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 31 και 32 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος για τις αντικειμενικές δαπάνες διαβίωσης και τις δαπάνες απόκτησης περιουσιακών στοιχείων.

Ναυτιλία

Μη ικανοποιητικές οι προσφορές για το 40% της Hellenic Seaways

Μη ικανοποιητικές κρίθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς οι προσφορές που κατατέθηκαν από τους ενδιαφερόμενους για το 40% των μετοχών της Hellenic Seaways που βρίσκονται στην κατοχή της τράπεζας, ενώ χθες αναβλήθηκε για τις 16 Μαΐου η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας, με πρόταση της Πειραιώς.

Χρηματιστηριακές Ανακοινώσεις

ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ

Πρωτοσέλιδο

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ