Skip to main content

Γουόρεν Μπάφετ: Τι βλέπει ο «προφήτης της Όμαχα» και μειώνει το μερίδιό του στην Apple

Ήταν το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο κατά το οποίο η Berkshire Hathaway μείωσε το μερίδιό του στην Apple

Η Berkshire Hathaway του Γουόρεν Μπάφετ μείωσε το μεγάλο μερίδιό της στην Apple το πρώτο τρίμηνο του έτους, σε μία ένδειξη ότι ο «Προφήτης της Όμαχα», που πραγματοποιεί για πρώτη φορά ενημέρωση επενδυτών χωρίς τον επί δεκαετίες πιστό του συνεργάτη Τσάρλι Μάνγκερ, έχει δεύτερες σκέψεις για το άλλοτε αγαπημένο του στοίχημα.

Πούλησε 116 εκατομμύρια μετοχές

Παρουσιάζοντας τα οικονομικά μεγέθη πρώτου τριμήνου η Berkshire Hathaway ανέφερε ότι η επένδυσή της στην Apple έχει αξία 135,4 δισ. δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι διαθέτει 790 εκατ. μετοχές της τεχνολογικής εταιρείας, δηλαδή περίπου 13% λιγότερες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Αν και η μείωση κατά 13% είναι σημαντική, η Apple παραμένει η κορυφαία – με διαφορά – επένδυση του Μπάφετ.

Είναι το δεύτερο διαδοχικό τρίμηνο κατά το οποίο η Berkshire μειώνει το μερίδιό της στην κατασκευάστρια των iPhone και Mac. Το τέταρτο τρίμηνο του 2023 πούλησε περίπου 10 εκατομμύρια μετοχές της Apple (που αντιστοιχούσε σε ποσοστό μόλις 1%). Το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους πούλησε 116 εκατομμύρια μετοχές.

Από «αρνητής»… θαυμαστής

Ο Μπάφετ άργησε πολύ να πιστέψει στην  Apple και ευρύτερα στον τεχνολογικό τομέα, προτιμώντας κλάδους όπως οι σιδηρόδρομοι, οι επιχειρήσεις κοινής ωφελείας και οι ασφαλιστικές.

Ωστόσο από τότε που οι Τεντ Γέσλερ και Τοντ Κομπς τον έπεισαν να αγοράσει τη μετοχή της Apple πριν από κάποια χρόνια, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της εταιρείας.

Είχε μάλιστα ο ίδιος πει ότι η Apple είναι η δεύτερη πιο σημαντική δραστηριότητα της Berskhire μετά το χαρτοφυλάκιο των ασφαλιστικών.

Φόβοι ότι η μετοχή είναι υπερτιμημένη

Πολλοί εκτιμούν ότι ο 93χρονος επενδυτής ενδεχομένως να ανησυχεί ότι η μετοχή της Apple είναι υπερτιμημένη και θα έρθει διόρθωση.

Έχοντας κάνει άλμα 48% το 2023, η μετοχή διαπραγματεύεται σήμερα 27 φορές τα κέρδη. Η αποτίμηση είναι αρκετά υψηλή, ειδικά εάν αναλογιστεί κανείς ότι οι πωλήσεις των iPhone βρίσκονται σε τροχιά πτώσης.  Μετά το περσινό ράλι, φέτος η μετοχή καταγράφει μικρή μόνο πτώση (4%), σε μία εν πολλοίς αναμενόμενη διόρθωση. Πάντως στις τελευταίες συνεδριάσεις έλαβε νέα ώθηση από την απόφαση του ΔΣ της Apple να εγκρίνει πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών αξίας 110 δισ. δολαρίων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Berkshire αναθεωρεί το στοίχημά της στην Apple. Είχε και πάλι πουλήσει ένα μικρό μερίδιο στα τέλη του 2020. Ο Μπάφετ τότε πάντως παραδέχθηκε ότι αυτό ήταν «πιθανότατα λάθος».

Σε κάθε περίπτωση ο μεγαλο- επενδυτής δεν συνηθίζει να περιορίζει τοποθετήσεις που έχουν γιγαντωθεί. Και αυτό σημαίνει ότι κάτι τον προβληματίζει. Ακόμη και έτσι παραμένει ο μεγαλύτερος μέτοχος της Apple.

Σε νέα επίπεδα- ρεκόρ το ρευστό της Berkshire

H Berkshire  εμφάνισε καθαρά κέρδη ύψους 12,7 δισ. δολαρίων ή 8,825 δολαρίων ανά μετοχή το πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για πτώση σε σχέση με τα 35,5 δισ. δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα.

Ωστόσο τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν στα 11,2 δισ. από 8,1 δισ. δολάρια έναν χρόνο νωρίτερα. Ο Μπάφετ ενθαρρύνει πάντα τους επενδυτές να εστιάζουν στα λειτουργικά κέρδη για να αξιολογούν τις επιδόσεις της εταιρείας.

Η προσοχή όλων εστιάζεται και στο απόθεμα των ταμειακών διαθεσίμων της εταιρείας, το οποίο και ανήλθε στα 189 δισ. δολάρια από 167,6 δισ. δολάρια στα τέλη του 2023.