Skip to main content

Oι εστίες που μαγειρεύουν και φορτίζουν συσκευές ταυτόχρονα

Μοιάζει με κατσαρόλα και μάλιστα μια όχι και τόσο πρακτική ή καλαίσθητη κατσαρόλα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια λύση 2-σε-1 για κατασκηνωτές και – γιατί όχι – για περιοχές του αναπτυσσόμενου κόσμου με αναξιόπιστη ή ανύπαρκτη ηλεκτροδότηση, όπου πολλοί χρειάζεται να καταφεύγουν σε επικίνδυνες μεθόδους μαγειρέματος.

Η αρχική έκδοση του PowerPot παρουσιάστηκε το 2012, όμως τώρα η κατσαρόλα επιστρέφει βελτιωμένη, σε δύο μεγέθη: Χ και XL. Οι δημιουργοί τους υπόσχονται ενισχυμένη απόδοση στα 10 βατ και μετρητή ισχύος ενσωματωμένο στο καλώδιο. Επιπλέον, και οι δύο είναι ελαφρύτερες σε σχέση με το πρώτο PowerPot, γεγονός που τις καθιστά ακόμη πιο ελκυστικές για κατασκηνωτές.

To PowerPot, που έχει πυρίμαχη βάση, φτιάχτηκε με ενσωματωμένη πηγή θερμοηλεκτρικής ενέργειας, έτσι ώστε να παράγει ηλεκτρική ενέργεια από τη θερμότητα του μαγειρέματος επιτρέποντας στο χρήστη να αντλεί ρεύμα χωρίς να βρίσκεται στο δίκτυο. Όταν ο χρήστης το γεμίσει με νερό τουλάχιστον μέχρι τη μέση και το τοποθετήσει π.χ. σε μια φορητή εστία γκαζιού, η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ της κορυφής και του πάτου της βάσης παράγει ρεύμα. Αυτό, με τη σειρά του, μεταφέρεται μέσω ενός – ανθεκτικού στις φλόγες – καλωδίου USB, με το οποίο μπορεί να φορτιστεί ένα tablet, δύο έξυπνα κινητά τηλέφωνα ή 4 κάμερες GoPro ταυτόχρονα.

Η Power Practical, η εταιρεία με έδρα το Σολτ Λέικ Σίτι που βρίσκεται πίσω από τη συσκευή, στράφηκε στο Kickstarter για να χρηματοδοτήσει τη μαζικότερη παραγωγή του. Σχεδόν δύο εβδομάδες προτού ολοκληρωθεί η εκστρατεία, είχε συγκεντρωθεί ποσό διπλάσιο από αυτό που ζητούσαν οι εφευρέτες, δύο νεαροί μηχανικοί επιστήμης υλικών.

Οι “early adopters” του PowerPot είχαν την ευκαιρία να το αποκτήσουν («είχαν», γιατί το αρχικό απόθεμα ήδη εξαντλήθηκε) με περίπου 120 ευρώ, στην έκδοση X, η οποία θα είναι έτοιμη το Φεβρουάριο.