Skip to main content

Πιο δυνατή από το αναμενόμενο η οικονομία της Νορβηγίας

Η οικονομία της Νορβηγίας αναπτύχθηκε πολύ πιο γρήγορα από ό, τι αναμενόταν στα τέλη του περασμένου έτους, αυξάνοντας την πιθανότητα η κεντρική τράπεζά της χώρας να είναι η πρώτη στον πλούσιο κόσμο που θα αυξήσει τα επιτόκια φέτος.

Το ΑΕΠ της ηπειρωτικής χώρας, το οποίο προσαρμόζεται για την υπεράκτια βιομηχανία της Νορβηγίας, αυξήθηκε 1,9% το τέταρτο τρίμηνο, ανέφερε την Παρασκευή το γραφείο στατιστικών που εδρεύει στο Όσλο.

Οι οικονομολόγοι που ρωτήθηκαν από το Bloomberg εκτιμούσαν  ανάπτυξη  1,3%, κατά μέσο όρο.

Για το 2020, η οικονομία της ηπειρωτικής Νορβηγίας συρρικνώθηκε κατά 2,5%, πολύ λιγότερο από την πτώση 3,5% που είχε προβλέψει η κεντρική τράπεζα.

Η Νορβηγία, η οποίο είναι η πλουσιότερη σκανδιναβική οικονομία χάρη στον πετρελαϊκό της πλούτο, βγήκε από το 2020 πολύ ισχυρότερη από την ευρωζώνη της οποίας η οικονομία συρρικνώθηκε σχεδόν στο 7%.

Η ανθεκτικότητα της Νορβηγίας, η οποία υποστηρίζεται από το ταμείο διαχείρισης κρατικού πλούτου , οδήγησε αρκετούς οικονομολόγους να στοιχηματίσουν ότι η κεντρική τράπεζα της χώρας θα είναι σε θέση να αυξήσει τα επιτόκια χρόνια νωρίτερα από άλλες, συμπεριλαμβανομένης της Riksbank της γειτονικής Σουηδίας.

naftemporiki.gr