Η ψηφιοποίηση έχει πολλά πλεονεκτήματα, αλλά υπάρχουν και σοβαροί κίνδυνοι, οι οποίοι έρχονται στο προσκήνιο, καθώς οι επιχειρήσεις δηλώνουν ότι νιώθουν ανασφάλειά απέναντι στο σύνολο των ψηφιακών απειλών.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ενημερωτικό δελτίο του ΣΕΠΕ, οι πρόσφατες εξελίξεις στην αγορά, όπως είναι η τηλεργασία δημιουργούν νέες προκλήσεις για το θέμα της κυβερνοασφάλειας μίας επιχείρησης. Τα νούμερα είναι ενδεικτικά, καθώς περισσότεροι από τους μισούς υπεύθυνους Πληροφορικής (ποσοστό 59%) δεν διαθέτουν επαρκή εξοπλισμό για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ασφάλειας. Σύμφωνα με νέα έρευνα της ManageEngine, του τμήματος εταιρικής διαχείρισης IT της Zoho Corporation, πολλές επιχειρήσεις είναι έτοιμες σήμερα να συνεχίσουν μια υβριδική προσέγγιση, όσον αφορά την απασχόληση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους. Αυτή η απόφαση δημιουργεί νέες και μάλιστα, πιεστικές ανάγκες για τις ομάδες Πληροφορικής των εταιρειών.
Σχεδόν οι μισοί (48%) από τους ερωτηθέντες απαντούν ότι η χρήση ή εγκατάσταση συστημάτων, συσκευών, λογισμικού, εφαρμογών και υπηρεσιών χωρίς ρητή έγκριση των τμημάτων Πληροφορικής αυξάνεται. Για την ακρίβεια, μόνο το 22% απαντούν ότι χειρίζονται με απόλυτη ασφάλεια αυτές τις νέες απειλές.
Το 39% των στελεχών, που είναι υπεύθυνα για το ΙΤ, ανέφερε την εκπαίδευση και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ των υπαλλήλων ως τη μεγαλύτερη πρόκληση. Η έρευνα εξετάζει πόσο προετοιμασμένες ήταν οι επιχειρήσεις και οι υπάλληλοί τους για την εξ αποστάσεως εργασία, με μόλις το ένα τρίτο (33%) των ερωτηθέντων να δηλώνει “ήδη έτοιμο” πριν από την πανδημία. Το 42% των υπευθύνων Πληροφορικής απαντά ότι ο οργανισμός τους δεν ήταν επαρκώς εξοπλισμένος με εργαλεία απομακρυσμένης υποστήριξης και άδειες VPN πριν οι εργαζόμενοι αρχίσουν να εργάζονται εξ αποστάσεως.
Αυτή η έλλειψη προγραμματισμού αποτελεί έναν δυσμενή παράγοντα, αν συνδυαστεί με το γεγονός ότι το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων απαντά ότι δεν είχε στη διάθεσή του σαφή σχέδια συνέχειας ή αποκατάστασης σε περίπτωση σημαντικών πληγμάτων στα συστήματα ασφαλείας.