Skip to main content

Νέα διαστημική αποστολή για το Χ-37Β της USAF, με πύραυλο της SpaceX

Σε εξέλιξη είναι οι τελικές προετοιμασίες για την εκτόξευση της πέμπτης αποστολής του διαστημοπλάνου X-37B της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας (USAF). To σκάφος (OTV- Orbital Test Vehicle) έχει προγραμματιστεί να εκτοξευτεί στις 7 Σεπτεμβρίου, με πύραυλο Falcon 9 της ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας SpaceX.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας, σκοπός της πέμπτης αυτής αποστολής είναι η πρόοδος όσον αφορά στις επιδόσεις του σκάφους και της ευελιξίας του ως πλατφόρμα δοκιμής και επίδειξης διαστημικών τεχνολογιών. Το φορτίο του (Air Force Research Laboratory AdvancedStructurally Embedded Thermal Spreader) έχει να κάνει με τη δοκιμή πειραματικών ηλεκτρονικών συστημάτων, καθώς και τεχνολογιών θερμοσωλήνων σε συνθήκες διαστήματος για μεγάλη χρονική περίοδο.

To X-37B, το οποίο ορίζεται συχνά ως «διαστημοπλάνο» (space plane), λόγω της δυνατότητας να πετά και μέσα στην ατμόσφαιρα (σαν το διαστημικό λεωφορείο) είναι γνωστό σε μεγάλο βαθμό για το πέπλο μυστικότητας που καλύπτει τις δραστηριότητές του, καθώς ελάχιστα πράγματα είναι γνωστά για τη φύση των δοκιμών που κάνει σε τροχιά- οπότε και δεν λείπουν οι θεωρίες πως ενδεχομένως να πρόκειται για δοκιμές διαστημικών όπλων, π.χ. για την καταστροφή εχθρικών δορυφόρων (αν και η USAF επιμένει ότι απλώς δοκιμάζονται τεχνολογίες για επαναχρησιμοποιούμενα σκάφη).

Πρόκειται για την πρώτη φορά που X-37B εκτοξεύεται με πύραυλο της SpaceX. Σημειώνεται ότι η τέταρτη αποστολή του σκάφους ολοκληρώθηκε στις 7 Μαΐου 2017, με το Χ-37Β να προσγειώνεται μετά από 718 ημέρες σε τροχιά- αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό ημερών που έχουν περάσει στο διάστημα τα δύο σκάφη του τύπου που διαθέτει η USAF στις 2.085.