Skip to main content

Οι 4 κολοσσοί του Ίντερνετ στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης των ΗΠΑ

Η αμερικανική κυβέρνηση ετοιμάζεται να αρχίσει έρευνες ως προς το αν οι Amazon, Apple, Facebook και Google προβαίνουν σε κατάχρηση της τεράστιας ισχύος τους στην αγορά, αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο πηγές- κάνοντας λόγο για μια επερχόμενη έρευνα άνευ προηγουμένου πάνω σε κάποιες από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου.

Η Federal Trade Commission (FTC) και το υπουργείο Δικαιοσύνης, που είναι αρμόδια για την εφαρμογή των νόμων antitrust στις ΗΠΑ, έχουν διαμοιράσει τις ευθύνες του ελέγχου/ επίβλεψης των εταιρειών, με τις Amazon και Facebook να έχουν ανατεθεί στην FTC και τις Apple και Google στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Το επόμενο βήμα θα είναι να αποφασιστεί εάν θα αρχίσουν επίσημες έρευνες- οι οποίες, εάν τελικά γίνουν, αναμένεται να διαρκέσουν πολύ (συγκριτικά, προηγούμενη έρευνα της FTC πάνω στη Google κράτησε πάνω από δύο χρόνια).

Γενικότερα μιλώντας, οι εταιρείες τεχνολογίας αντιμετωπίζουν έντονες κριτικές στις ΗΠΑ και ανά τον κόσμο, λόγω των προβληματισμών μεταξύ ανταγωνιστών, πολιτικών και οργανώσεων για τα δικαιώματα των καταναλωτών πως έχουν υπερβολικά μεγάλη δύναμη και βλάπτουν τόσο τους ανταγωνιστές τους όσο και τους χρήστες. Επίσης, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει ζητήσει να γίνουν έλεγχοι πάνω στις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και τη Google, καθώς τις κατηγορεί για καταστολή των φωνών που εκφράζουν συντηρητικές απόψεις online. Ακόμη, έχει επανειλημμένα επικρίνει την Amazon για αυτό που χαρακτηρίζει ως εκμετάλλευση της ταχυδρομικής υπηρεσίας των ΗΠΑ και τον ίδιο τον Τζεφ Μπέζος, στον οποίο ανήκει η Washington Post (που συχνά επικρίνει τον ίδιο τον Τραμπ).

Πολιτικοί και των δύο κομμάτων στις ΗΠΑ επιδοκίμασαν το ενδεχόμενο ερευνών σχετικά με τις μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, οι οποίες δεν έχουν προβεί σε σχόλια ακόμα.

Η Amazon έχει δεχτεί κριτικές για τον βαθμό του ελέγχου που ασκεί στους «third-party sellers» στη σελίδα της, οι οποίοι πρέπει να πληρώνουν για διαφημίσεις προκειμένου να ανταγωνίζονται τους «first-party sellers» και τις πωλήσεις των προϊόντων της ίδιας της Amazon. Επίσης, πολιτικοί έχουν κατηγορήσει την Amazon πως οι χαμηλές της τιμές πλήττουν τα «φυσικά» καταστήματα λιανικής, πολλά εκ των οποίων κλείνουν επειδή απλά δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικά.

Η Apple διερευνάται στην ΕΕ λόγω καταγγελίας της Spotify Technology SA για κατάχρηση της δύναμής της πάνω στα downloands εφαρμογών και η FTC ήδη πραγματοποιεί έρευνα ως προς τον διαμοιρασμό από πλευράς του Facebook δεδομένων που ανήκαν σε 87 εκατομμύρια χρήστες, στο πλάισιο της υπόθεσης Cambridge Analytica. Όσον αφορά στη Google, έχει επανειλημμένα κατηγορηθεί πως η μηχανή αναζήτησής της, η οποία είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στον χώρο των μηχανών αναζήτησης, οδηγεί τους καταναλωτές στα δικά της προϊόντα, επισκιάζοντας σκόπιμα τους ανταγωνιστές.