Skip to main content

H Microsoft ανακοινώνει 7 νέα projects για τα άτομα με ειδικές ανάγκες

Η Microsoft χρηματοδοτεί 7 διαφορετικές υλοποιήσεις Τεχνητής Νοημοσύνης σε όλο τον κόσμο, με σκοπό την παροχή βοήθειας κάθε είδους σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Τα projects αυτά έχουν ως στόχο τους τη δημιουργία τεχνολογικών υποδομών που θα βοηθήσουν άτομα με αναπηρία στην καθημερινή ζωή, στην εργασία, την επικοινωνία και τη σύνδεση με το Διαδίκτυο και όχι μόνο. 
 
Το κάθε project θα έχει τη δική του στόχευση και ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, ενώ οι φορείς που θα αναλάβουν την σχεδίαση και τελική υλοποίησή τους θα δικαιούνται χρηματοδότηση 12 μηνών από την ίδια τη Microsoft. Πολλά και ενδιαφέροντα είναι τα εν λόγω projects. Ένα από αυτά είναι το Our Ability από τη Νέα Υόρκη, ένα chatbot με Τεχνητή Νοημοσύνη που προετοιμάζει άτομα με γνωσιακές δυσκολίες σε συνεντεύξεις για εργασία. 
 
To Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ αναπτύσσει σε αυτό το πλαίσιο ένα εργαλείο που μπορεί να προβλέπει και να διαχειρίζεται τις κρίσεις κάθε είδους, ενώ η αμερικανική Pison Technology βοηθά τα άτομα που πάσχουν από νευρομυϊκές δυστροφίες και παθήσεις να χειριστούν με ευκολία ψηφιακές συσκευές. Υπάρχουν εφαρμογές που επιτρέπουν την επικοινωνία σε άτομα με περιορισμούς στην ομιλία, καθώς και συστήματα που βοηθούν όσους αντιμετωπίζουν σοβαρές κινητικές δυσκολίες. 
 
Η χρηματοδότηση της Microsoft πηγαίνει, επίσης, σε ειδικές εφαρμογές που επιτρέπουν σε άτομα με περιορισμένη ή καθόλου όραση και άτομα με προβλήματα ακοής να εντοπίζουν το χώρο στον οποίο κινούνται και να μπορούν να έχουν ένα επίπεδο αυτονομίας στην κίνηση. 
 
Μία παρόμοια πρόταση φέρνει και το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϊ, το οποίο έχει δημιουργήσει μία εφαρμογή για όσους έχουν προβλήματα στην όραση. Η εφαρμογή που έχουν αναπτύξει οι ερευνητές περιγράφει ηχητικά τον κόσμο γύρω από το άτομο που τη χρησιμοποιεί για να μπορεί να κινείται άνετα σε κάθε χώρο. Η βασική φιλοδοξία της Microsoft είναι να δημιουργηθεί μία οικογένεια wearables που θα βοηθούν τα άτομα με ειδικές ανάγκες να ζουν μία κανονική ζωή.