Skip to main content

Hermeus: Νέος «παίκτης» στην κούρσα για hypersonic αεροσκάφη

Στην κούρσα για την ανάπτυξη hypersonic αεροσκαφών (με ταχύτητα 5 Μαχ και άνω) εισέρχεται η Hermeus, μια startup με «εξειδίκευση στην ταχύτητα των αερομεταφορών». Η εταιρεία ανακοίνωσε τη διεξαγωγή γύρου επενδύσεων seed, του οποίου ηγήθηκε η Khosla Ventures, με επιπρόσθετη συμμετοχή από ιδιώτες επενδυτές. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, σύμφωνα με τη Hermeus, θα βοηθήσει στην ανάπτυξη και δοκιμή του συστήματος hypersonic προώθησής της.

«Η Hermeus αναπτύσσει ένα αεροσκάφος που δεν βελτιώνει απλά την αεροπορική εμπειρία με πολύ μικρότερους χρόνους πτήσης, αλλά έχει επίσης τη δυνατότητα να έχει μεγάλες κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις» είπε ο Βίνοντ Κόσλα, ιδρυτής της Khosla Ventures.

«Αρχίσαμε ένα ταξίδι για να φέρουμε επανάσταση στις παγκόσμιες υποδομές μεταφορών, φέρνοντάς τες από το αντίστοιχο της dial up (σύνδεσης στο Ίντερνετ) στην εποχή των broadband συνδέσεων, αυξάνοντας δραστικά την ταχύτητα ταξιδιού σε μεγάλες αποστάσεις» είπε ο Έι Τζέι Πίπλικα, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας.

Μεταξύ των ιδρυτών της Hermeus περιλαμβάνονται πρώην στελέχη των SpaceX και Blue Origin (των διαστημικών εταιρειών του Έλον Μασκ και του Τζεφ Μπέζος αντίστοιχα). Επιπρόσθετα, και οι τέσσερις είχαν εργαστεί στη Generation Orbit, όπου ηγήθηκαν της ανάπτυξης του Χ-60Α, ενός hypersonic αεροσκάφους- πυραύλου.

Η Hermeus ιδρύθηκε το 2018 και αντικείμενό της είναι η ανάπτυξη αεροσκαφών με ταχύτητες άνω των 5 Μαχ (άνω των 4.800 χλμ/ ώρα). Σε ταχύτητα 5 Μαχ (πενταπλάσια αυτής του ήχου) ο χρόνος πτήσης από τη Νέα Υόρκη στο Λονδίνο θα μειωνόταν από 7 ώρες στα 90 λεπτά.

Σημειώνεται πως στην εν λόγω «αρένα», των υπερηχητικών επιβατηγών πτήσεων, δραστηριοποιείται και η Boom Supersonic, που, σύμφωνα με το Ars Technica, ως τον Ιανουάριο του 2019, είχε συγκεντρώσει πάνω από 140 εκατ. δολάρια για την ανάπτυξη του αεροσκάφους Overture, που προορίζεται να πετά σε ταχύτητα 2,2 Μαχ (ταχύτερα από το Concorde). Στελέχη της εταιρείας εκτιμούν πως τα αεροπλάνα της θα είναι έτοιμα να τεθούν σε υπηρεσία κατά τα μέσα της επόμενης δεκαετίας.