Skip to main content

ADIFO: Ένας αληθινός «ιπτάμενος δίσκος»

Η σύγκριση με τους διάσημους «ιπτάμενους δίσκους» που κυριαρχούν στις αναφορές περί ΑΤΙΑ (τα γνωστά σε όλους UFO) είναι αναπόφευκτη: Το ADIFO (All-DIrectional Flying Object) είναι μια ιπτάμενη μηχανή σχεδιασμένη να «φέρει επανάσταση στην πτήση», σύμφωνα με τον μηχανικό και εφευρέτη Ραζβάν Σαμπιέ, ο οποίος συνεργάστηκε με τον Ιωσήφ Ταπόσου, ειδικό σε θέματα αεροδυναμικής και επιστήμονα του Εθνικού Ινστιτούρου Αεροδιαστημικής Έρευνας της Ρουμανίας, για την ανάπτυξη του συγκεκριμένου concept.

Ένα λειτουργικό πρωτότυπο διαμέτρου 1,2 μέτρων έχει κατασκευαστεί ήδη για σκοπούς δοκιμών. Με πολύ απλά λόγια, το ADIFO είναι ένα δισκοειδές αεροσκάφος, η άτρακτος του οποίου- το σύνολο της επιφάνειάς του- είναι ταυτόχρονα και το φτερό του. Σύμφωνα με το New Atlas, είναι σχεδιασμένο με πρότυπο το πίσω μέρος ενός πτερυγίου δελφινιού, και για την κίνησή του σε χαμηλές ταχύτητες και τους ελιγμούς του βασίζεται σε τέσσερα κεκλεισμένα στροφεία, που του επιτρέπουν να κινείται ως ένα συμβατικό, κατά τα άλλα, quadcopter. Στο πίσω μέρος υπάρχουν δύο τζετ κινητήρες (δύο επιπλέον ηλεκτρικά στροφεία στο πρωτότυπο) που παρέχουν τη δυνατότητα για ταχεία οριζόντια κίνηση, και μπορούν να αλλάζουν κατεύθυνση μεμονωμένα για την επίτευξη μεγαλύτερης ευελιξίας κατά την οριζόντια πτήση. Η τελική «πινελιά» είναι δύο πλευρικά ακροφύσια ώσης, που λειτουργούν σαν τα αντίστοιχα συστήματα που συναντώνται σε διαστημόπλοια. Στην περίπτωση του ADIFO, αυτά επιτρέπουν στο σκάφος να κινείται απότομα πλάγια ενώ πετά οριζοντίως ή να περιστρέφεται με μεγάλη ταχύτητα. Σύμφωνα με τον Σαμπιέ, αυτό του παρέχει δυνατότητες ελιγμών πέρα από οτιδήποτε υπάρχει σήμερα, χωρίς να χρειάζονται φτερά κλπ.

Πέραν αυτών, το αεροσκάφος μπορεί να πετά ανάποδα, είτε σε quadcopter mode είτε σε οριζόντια πτήση, ενώ εάν εξοπλιστεί με τους κατάλληλους τζετ κινητήρες θα μπορεί να πετά τόσο σε υποηχητικές όσο και σε υπερηχητικές ταχύτητες. Παράλληλα, ο Σαμπιέ υποστηρίζει ότι ο σχεδιασμός του διασφαλίζει πως δεν θα υπάρχει «sonic boom» όταν το αεροσκάφος πετά γρηγορότερα από τον ήχο.

Το πρωτότυπο είναι προφανώς μη επανδρωμένο και τηλεκατευθυνόμενο, ωστόσο οι δημιουργοί του υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στις πτήσεις εάν εξελιχθεί σε ένα μονοθέσιο ή πολυθέσιο επανδρωμένο αεροσκάφος με υβριδικό ηλεκτρικό/ αεριωθούμενο σύστημα προώθησης. Προς το παρόν, υπάρχει το πρωτότυπο drone, ενώ στη σχετική ιστοσελίδα – όπου παρουσιάζεται και βίντεο με το πρωτότυπο- αναφέρεται πως εκκρεμεί η ευρεσιτεχνία.