Skip to main content

Ρομπότ λύνει το κύβο του ρούμπικ κυριολεκτικά σε μια στιγμή (βίντεο)

Ο μηχανισμός τα κατάφερε σε ένα κλάσμα δευτερολέπτου

Ο Κύβος του Ρούμπικ, το τρισδιάστατο μηχανικό παζλ με τις χρωματιστές πλευρές, επινοήθηκε το 1974 από τον Ούγγρο γλύπτη και καθηγητή αρχιτεκτονικής Έρνο Ρούμπικ. Έχουν πουληθεί περισσότεροι από 350 εκατομμύρια κύβοι κάνοντας τον το εμπορικότερο παιχνίδι παζλ παγκοσμίως ενώ θεωρείται ευρέως εμπορικότερο παιχνίδι στον κόσμο.

Οι πιο ικανοί παίκτες του κύβου λύνουν το παζλ σε λίγα δευτερόλεπτα με τα σχετικά ρεκόρ να σπάνε κατά καιρούς. Μηχανικοί του ιαπωνικού βιομηχανικού γίγαντα Mitsubishi δημιούργησαν ένα ρομποτικό μηχανισμό που κατάφερε να συντρίψει όλα τα ρεκόρ λύσης του παζλ. Το ρομπότ κατάφερε να βάλει όλες τις πλευρές στη σωστή θέση του κύβου σε 0.305 δευτερόλεπτα δηλαδή πριν κάποιος προλάβει να ανοιγοκλείσει τα μάτια του. Ο χρόνος αυτός καταγράφεται πλέον στην λίστα των ρεκόρ Γκίνες.

Σε χρόνο dt

Ο ταχύτερος χρόνος που έχει καταφέρει ένας άνθρωπος να λύσει το παζλ είναι τα 3.13 δευτερόλεπτα δηλαδή το ρομπότ το κατάφερε σε χρόνο δέκα φορές ταχύτερο. Μόλις πριν από 15 χρόνια το ρεκόρ λύσης του παζλ ήταν ένα λεπτό και τέσσερα δευτερόλεπτα. Η Mitsubishi θέλησε με αυτό τον τρόπο να κάνει μια επίδειξη των δυνατοτήτων της εταιρείας στη ρομποτική τεχνολογία.

Naftemporiki.gr