Skip to main content

Ερευνητική ομάδα αναζητά με υποβρύχια ρομπότ το Εξκάλιμπερ, το θρυλικό σπαθί του βασιλιά Αρθούρου

Η αναζήτηση γίνεται σε αγγλικές λίμνες με αυτόνομα οχήματα

Ομάδα έρευνας που αποτελείται από δύτες, ειδικούς στην αλιεία με μαγνήτες, ειδικούς τεχνολογίας, αρχαιολόγους και κινηματογραφιστές ξεκίνησε την προσπάθεια εξερεύνησης λιμνών της Αγγλίας στην πιο οργανωμένη προσπάθεια που έχει μέχρι σήμερα για την ανακάλυψη του Εξκάλιμπερ, του θρυλικού σπαθιού του βασιλιά Αρθούρου.

Ο θρύλος

Το Εξκάλιμπερ σύμφωνα με τον μύθο, ήταν ένα σπαθί το οποίο ήταν καρφωμένο σε έναν βράχο και όποιος ιππότης κατάφερνε να το βγάλει από εκεί θα γινόταν βασιλιάς της Αγγλίας. Το Εξκάλιμπερ στον βράχο το είχε βάλει o Ούθερ Πεντράγκον, ο πατέρας του Αρθούρου, λίγο πριν πεθάνει. Το σπαθί είχε δώσει στον Ούθερ ο Μάγος Μέρλιν. Πολλοί ιππότες συνέρρεαν γύρω από αυτό και προσπαθούσαν να το βγάλουν, πολλοί μονομαχούσαν για το ποιος θα το τραβήξει πρώτος.

Σε μια τέτοια μονομαχία σπάει το σπαθί ενός ιππότη και αυτός διατάζει τον υπηρέτη του να του φέρει ένα άλλο. Ο υπηρετής τότε τράβηξε το Εξκάλιμπερ και το έβγαλε από τον βράχο, ο υπηρέτης ήταν ο Αρθούρος ο οποίος έγινε ο βασιλιάς της Αγγλίας. Όταν ο Αρθούρος τραυματίστηκε θανάσιμα σε μια μάχη ζήτησε από τον ιππότη Μπέντβιρ να το πετάξει στην πρώτη λίμνη που θα συναντούσε μπροστά του, αυτός προσποιήθηκε δύο φορές ότι το έκανε, ο Αρθούρος επέμενε και τελικά το πέταξε. Από τα νερά της λίμνης εμφανίστηκε η κυρά της λίμνης, η νόμιμη κάτοχός του, η οποία το πήρε για πάντα μαζί της. Πιθανολογείται ότι μπορεί να βρίσκεται στην κοντινότερη στο Λονδίνο λίμνη ή ποταμό.

Η αναζήτηση

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι υπάρχουν πολλές πιθανές τοποθεσίες όπου το Εξκάλιμπερ θα μπορούσε να βρίσκεται και έχει ξεκινήσει να ερευνά ορισμένες από αυτές με πρώτο σταθμό διάφορα σημεία στη Κορνουάλη.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι η προσπάθεια τους είτε θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα αποκαλύπτοντας σημαντικά στοιχεία για το σπαθί είτε δεν θα καταφέρει τίποτε γεγονός που θα σημαίνει ότι το σπαθί θα παραμείνει για πάντα στη σφαίρα του μύθου. Στην προσπάθεια τους έχουν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και χρησιμοποιούν διαφόρων ειδών υποθαλάσσια αυτόνομα οχήματα, drones και ROVs. Τα ROV είναι ρομποτικά οχήματα που συνδέονται με κάποιο όχημα επιφανείας και ελέγχονται με ένα τηλεχειριστήριο.

Η προσπάθεια της ερευνητικής ομάδας δεν είναι καθόλου εύκολη αφού όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τον Αρθούρο είναι ένα συνονθύλευμα πραγματικών γεγονότων αλλά και μύθων, πιστεύεται μάλιστα ότι δεν πρόκειται για υπαρκτό πρόσωπο αλλά προσωποποίηση σε ένα άτομο πολλών ατόμων. Επιπλέον δεν είναι εξακριβωμένη η τοποθεσία της τελευταίας μάχης που (υποτίθεται) ότι έδωσε ο Αρθούρος στην οποία και έχασε τη ζωή του ώστε να περιοριστεί το εύρος των ερευνών σε εκείνη την περιοχή.

Naftemporiki.gr