Skip to main content

Η NASA ζητά τη βοήθεια μας για να μελετήσει την ολική ηλιακή έκλειψη

Όποιος θέλει μπορεί να γίνει για λίγο ερευνητής της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας

Σήμερα το βράδυ μια ολική έκλειψη Ηλίου θα είναι ορατή σε μια λωρίδα της Βόρειας Αμερικής, από την ακτή του Ειρηνικού του Μεξικού μέχρι τα ανατολικότερα σημεία του Καναδά. Και σε αυτά τα λίγα λεπτά του σκότους της ημέρας, είναι γνωστό ότι συμβαίνουν κάθε είδους ενδιαφέροντα φαινόμενα για τη μελέτη των οποίων η NASA ζητά τη βοήθειά μας για να παρατηρήσει και να μελετήσει.

Κατά τη διάρκεια μιας ολικής έκλειψης Hλίου οι θερμοκρασίες μπορεί να πέσουν και οι άνεμοι μπορεί να επιβραδυνθούν ή να αλλάξουν την πορεία τους. Έχει παρατηρηθεί ότι τα ζώα συμπεριφέρονται ασυνήθιστα – μπορεί να ακούσετε τους γρύλους να ξεκινούν τη βραδινή τους φλυαρία λίγες ώρες νωρίτερα. Ακόμη και οι ραδιοεπικοινωνίες μπορεί να διαταραχθούν λόγω αλλαγών στην ιονόσφαιρα ενώ το φως του ήλιου είναι μπλοκαρισμένο. Και, το στέμμα του Ήλιου – η εξώτερη ατμόσφαιρά του – θα εμφανιστεί, παρουσιάζοντας στους επιστήμονες (και σε όσους από εμάς τους βοηθάμε) μια σπάνια ευκαιρία να μελετήσουν αυτό το στρώμα που είναι συνήθως αόρατο με γυμνό μάτι.

Η εφαρμογή

Η NASA έχει προγραμματίσει πολλές ερευνητικές προσπάθειες για την έκλειψη και έχει χρηματοδοτήσει μια χούφτα επιστημονικές εκστρατείες πολιτών στις οποίες μπορεί να συμμετάσχει ο καθένας εάν βρίσκεται μέσα ή κοντά στο μονοπάτι της ολότητας ή στις περιοχές όπου οι άνθρωποι στο έδαφος μπορούν να παρακολουθήσουν τον ήλιο καλύπτονται εντελώς από το φεγγάρι. Το μονοπάτι της ολότητας διασχίζει 13 πολιτείες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων τμημάτων του Τέξας, της Οκλαχόμα, του Αρκάνσας, του Μιζούρι, του Ιλινόις, του Κεντάκι, της Ιντιάνα, του Οχάιο, της Πενσυλβάνια, της Νέας Υόρκης, του Βερμόντ, του Νιού Χάμσαϊρ και του Μέιν.

Το μόνο που θα χρειαστείτε για να συμμετάσχετε σε ένα από τα ερευνητικά προγράμματα της NASA είναι εξοπλισμός που όλοι διαθέτουν όπως ένα smartphone και να αφιερώσει κάποιος λίγα λεπτά για να ενημερωθεί πώς λειτουργεί η εφαρμογή. Το SunSketcher, μια συντονισμένη προσπάθεια καταγραφής του (αληθινού) σχήματος του Ήλιου και η παρατήρηση κάποιων φαινομένων που προκαλούνται σε ολικές εκλείψεις.

Naftemporiki.gr