Skip to main content

Το Hubble παρουσιάζει ένα ακόμη γαλαξιακό βαλς (βίντεο)

Το γαλαξιακό ζεύγος που κατέγραψε το Hubble. πηγή φωτό. (NASA / ESA / J. Dalcanton, University of Washington / R. Windhorst, Arizona State University / Gladys Kober, NASA & Catholic University of America)

Δύο σπειροειδείς γαλαξίες αλληλεπιδρούν βαρυτικά δημιουργώντας πλήθος κοσμικών φαινομένων

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble έχει καταγράψει χιλιάδες εικόνες γαλαξιών και σε πολλές από αυτές παρουσιάζονται εικόνες γαλαξιών που έχουν πλησιάσει μεταξύ τους είτε σε διαδικασίες συγχωνεύσεων-συγκρούσεων είτε αλληλεπιδρούν μεταξύ τους δημιουργώντας εντυπωσιακά κοσμικά σκηνικά που μοιάζουν με γαλαξιακούς χορούς. Η καταγραφή αυτών των εικόνων επιτρέπει στους επιστήμονες να βλέπουν και να μελετούν διαφόρων ειδών κοσμικά φαινόμενα που παράγουν αυτές οι γαλαξιακές αλληλεπιδράσεις.

Το Hubble κατέγραψε έναν ακόμη γαλαξιακό χορό που εξελίσσεται σε απόσταση185 εκατ. ετών φωτός από τη Γη στον αστερισμό της Μεγάλης Άρκτου.
Πρόκειται για δύο σπειροειδείς γαλαξίες που η επιστημονική κοινότητα τους κατατάσσει ως γαλαξιακό δίδυμο δίνοντας τους την κοινή ονομασία Arp 300 ενώ έχουν επίσης τις ονομασίες Mrk 111 ή LEDA 26849.  Ο μικρότερος γαλαξίας είναι ο UGC 5028 και ο μεγαλύτερος είναι ο UGC 5029 που έχουν εμπλακεί σε μια κατάσταση βαρυτικών αλληλεπιδράσεων.

«Πιθανώς λόγω του βαρυτικού του χορού με τον μεγαλύτερο συνεργάτη του ο UGC 5028 έχει μια ασύμμετρη, ακανόνιστη δομή, η οποία δεν είναι τόσο ορατή από τα επίγεια τηλεσκόπια, αλλά είναι αρκετά διακριτή σε αυτή τη νέα εικόνα. Ο φωτεινός κόμπος που είναι ορατός στα νοτιοανατολικά του κέντρου του UGC 5028 μπορεί να είναι το απομεινάρι ενός άλλου μικρού γαλαξία που βρίσκεται σε διαδικασία συγχώνευσης με αυτόν τον γαλαξία. Εάν ισχύει αυτό, αυτό το υπόλειμμα τελικά θα συγχωνευθεί με τη γραμμή των αστεριών που είναι ορατή στις εικόνες του Hubble του UGC 5028, σχηματίζοντας μια κεντρική διόγκωση παρόμοια με αυτή του μεγαλύτερου συνοδό γαλαξία του Arp 300, UGC 5029. Το UGC 5029 έχει μια έντονη σπειροειδή δομή και πολλά καυτά, μπλε γιγάντια άστρα ορατά στην πλευρά που βλέπει το UGC 5028. Αυτός ο ενισχυμένος σχηματισμός αστεριών πιθανότατα οφείλεται στην αλληλεπίδραση μεταξύ των δύο γαλαξιών. Ένας άλλος σπειροειδής γαλαξίας είναι ορατός σε αυτήν την εικόνα κάτω από τον UGC 5029, αλλά είναι πολύ αμυδρός για να χωριστεί σε περιοχές σχηματισμού άστρων. Τα πέντε αντικείμενα που απλώνονται από πάνω του είναι πιθανώς μια ομάδα μακρινών γαλαξιών του φόντου. Εξετάσαμε το ζεύγος γαλαξιών Arp 300 για να μελετήσουμε τη σχέση μεταξύ των συνολικών φυσικών χαρακτηριστικών των γαλαξιών και του σχηματισμού των άστρων τους» αναφέρουν οι αστρονόμοι της ομάδας ελέγχου και λειτουργίας του Hubble.
Naftemporiki.gr