Skip to main content

Ο Ελον Μασκ έστειλε στο Διάστημα τον πρώτο Τούρκο αστροναύτη (βίντεο)

Στιγμιότυπο από την εκτόξευση του νέου πληρώματος του ISS. πηγή φωτό (Space X).

Η διαστημική υπηρεσία του Αμερικανού μεγιστάνα εκτόξευσε σκάφος που κατευθύνεται στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό

Τέσσερις επισκέπτες ετοιμάζεται να υποδεχθεί ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός (ISS). Ανάμεσα τους είναι ο Αλπέρ Γκερεζαβτσί που υπηρέτησε για 15 στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία ως πιλότος μαχητικών αεροσκαφών γράφει ιστορία ως ο πρώτος αστροναύτης της Τουρκίας που ταξιδεύει στο Διάστημα.

Η μεταφορά γίνεται με σκάφος της αμερικανικής εταιρείας Axiom που δραστηριοποιείται στον τομέα του διαστημικού τουρισμού και το σκάφος εκτοξεύτηκε με ένα πύραυλο Falcon της Space X, της διαστημικής εταιρείας του Ελον Μασκ. Στο σκάφος εκτός από τον Τούρκο αστροναύτη βρίσκονται ένας αστροναύτης από τη Σουηδία, ένας από την Ιταλία και ένας πρώην αστροναύτης της NASA που εργάζεται πλέον στην Axiom και συνοδεύει στην αποστολή τους άλλους τρεις αστροναύτες.

Το σκάφος αναμένεται να φτάσει στον ISS το Σάββατο το πρωί. Κάθε μια από τις τρεις χώρες πλήρωσε ένα ποσό περίπου 55 εκατ. δολαρίων για να τοποθετήσει στο σκάφος τον αστροναύτη της. Οι τέσσερις αστροναύτες θα παραμείνουν για δύο εβδομάδες στον ISS πραγματοποιώντας σειρά πειραμάτων κυρίως για την επίδραση της μηδενικής βαρύτητας στον ανθρώπινο οργανισμό.

Όπως είναι ευνόητο υπάρχει ενθουσιασμός στην τουρκική κυβέρνηση για αυτή την εξέλιξη αν και οι διαστημικές της φιλοδοξίες ήταν πολύ μεγαλύτερες αλλά δεν υλοποιήθηκαν τουλάχιστον όχι ακόμη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγιπ Ερντογάν να υπόσχεται το 2021 ότι το 2023 θα πραγματοποιούνταν επανδρωμένη αποστολή της Τουρκίας στη Σελήνη και μάλιστα με μέσα μεταφοράς (πύραυλο) εγχώριας παραγωγής.

Naftemporiki.gr