Skip to main content

Εικόνες κόλασης στο ηφαίστειο που εξερράγη στην Ισλανδία (βίντεο)

Φωτ. αρχείου

Γίνεται προσπάθεια προστασίας της τοπικής κοινότητας και των υποδομών της περιοχής

Μετά από έντονη σεισμική δραστηριότητα που διήρκεσε μερικές εβδομάδες στη περιοχή που βρίσκεται ένα ηφαίστειο κοντά στο Ισλανδικό ψαροχώρι Γκρίνταβικ έγινε αυτό που οι επιστήμονες ανέμεναν. Το ηφαίστειο εξερράγη και οι Αρχές της Ισλανδίας προσπαθούν τώρα να διαχειριστούν την κατάσταση.

Ο Βίγκιρ Ρέινισον, επικεφαλής της πολιτικής προστασίας και της διαχείρισης εκτάκτων αναγκών της Ισλανδίας είχε πει ότι θα γίνει προσάθεια άντλησης μεγάλου όγκου νερού για την ψύξη της λάβας ώστε να προστατευθεί το χωριό και σημαντικές υποδομές. Η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε το 1973, όταν ένα ρήγμα λάβας εκδηλώθηκε σε απόσταση 150 μέτρων (164 μέτρα) από το κέντρο της πόλης, στο νησί Heimaey. Οι κάτοικοι τότε κατάφεραν να επιβραδύνουν και να ελέγξουν την εξάπλωση της λάβας.

Η Ισλανδία φιλοξενεί 33 ενεργά ηφαιστειακά συστήματα, τον υψηλότερο αριθμό στην Ευρώπη, και βιώνει μια έκρηξη κάθε τέσσερα ή πέντε χρόνια κατά μέσο όρο. Το Γκρίνταβικ βρίσκεται κοντά στο γεωθερμικό εργοστάσιο Svartsengi, τον κύριο προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας και νερού για 30.000 κατοίκους στη χερσόνησο Reykjanes, καθώς και σε μια δεξαμενή γλυκού νερού. Βρίσκεται επίσης κοντά στο θέρετρο ιαματικών πηγών Blue Lagoon, έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό που επίσης έχει κλείσει προληπτικά. Οι Αρχές έχουν κατασκευάσει  ενισχύσεις γύρω από το εργοστάσιο Svartsengi για να το προστατεύσουν.