Skip to main content

Ναυάγιο Τιτανικού: «Αβάσιμες κραυγές» χαρακτήριζε τις προτροπές για πιστοποίηση του Titan o CEO της OceanGate

REUTERS/Matt Mills McKnight

Ο Στόκτον Ρας αρνούνταν κατηγορηματικά τους ελέγχους ασφαλείας στο βαθυσκάφος που τον οδήγησε στο θάνατο.

Ενώ βρισκόμαστε πλέον στη φάση της διερεύνησης των αιτιών της τραγωδίας με το βαθυσκάφος Titan που οδήγησε στο θάνατο τους πέντε επιβάτες του ενώ κατευθύνονταν στο ναυάγιο του Τιτανικού έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα νέα στοιχεία που συνδέονται με τα θέματα ασφαλείας του βαθυσκάφους και τη στάση της OceanGate, της εταιρείας στην οποία ανήκε το σκάφος και οργάνωνε τα ταξίδια στα βάθη του Ατλαντικού Ωκεανού.

Έχει αποκαλυφθεί ότι η OceanGate είχε δεχθεί πλήθος επισημάνσεων, παραινέσεων ακόμη και καταγγελιών τόσο από ειδικούς όσο και από εργαζόμενους της για το επίπεδο ασφαλείας του Titan αλλά τις απέρριπτε όλες χωρίς δεύτερη συζήτηση. Σταθερή άποψη της εταιρείας ήταν ότι τα μέλη των επιτροπών έκδοσης πιστοποιητικών ασφάλειας αδυνατούν να κατανοήσουν και να αξιολογήσουν το επίπεδο καινοτομίας του Titan με αποτέλεσμα να χρειαστούν πολλά χρόνια μέχρι να πάρει η εταιρεία την απαραίτητη πιστοποίηση. Για αυτό η OceanGate επέλεξε να ξεκινήσει τις καταδύσεις με το βαθυσκάφος σε διεθνή ύδατα ώστε να υπάρχει κενό στο ποιος μπορεί να κάνει ελέγχους της δραστηριότητας της και επιπλέον έδινε στους πελάτες της να υπογράψουν ένα νομικό έγγραφο με το οποίο αποδέχονταν τους θανάσιμους κινδύνους του ταξιδιού και έπαιρναν οι ίδιοι την ευθύνη για την επιλογή τους να μπουν στο Titan.

Ένας από εκείνους που είχε αποφασίσει να επικοινωνήσει με την OceanGate και συγκεκριμένα με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Στόκτον Ρας ήταν ο Ρομπ Μακ Κάλουμ που είναι ένας από τους κορυφαίους ειδικούς στον τομέα της θαλάσσιας εξερεύνησης σε μεγάλα βάθη και έχει ιδρύσει εταιρεία τουριστικών ταξιδιών με βαθυσκάφη. Ο Μακ Κάλουμ είχε ηλεκτρονική αλληλογραφία με τον Ρας και στα e-mails που αντάλλασσαν και κάποια από αυτά βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας επιβεβαιώνεται το κλίμα που επικρατούσε στην OceanGate και την απόλυτη εμπιστοσύνη που είχε ο Ρας στο Titan, εμπιστοσύνη που του κόστισε τελικά τη ζωή.

Σε ένα από τα e-mails ο Μακ Κάλουμ λέει στον Ρας ότι εκθέτει τους πελάτες του σε πιθανούς κινδύνους και τον εκλιπαρεί να σταματήσει τα ταξίδια με το Titan μέχρι να πάρει πιστοποίηση από ανεξάρτητο οργανισμό για το σκάφος. «Στην προσπάθεια σου να φτάσεις στον Τιτανικό επαναλαμβάνεις το θρυλικό σλόγκαν ‘είναι αβύθιστο’. Όσο και αν εκτιμώ την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα θέτεις σε κίνδυνο ολόκληρη τη βιομηχανία υποθαλάσσιων εξερευνήσεων» έγραψε στον Ρας ο Μακ Κάλουμ αναφερόμενος ανάμεσα στα άλλα στο σλόγκαν με το οποίο διαφήμιζε τον Τιτανικό η εταιρεία που κατασκεύασε το υπερωκεάνιο πλοίο.

«Βαρέθηκα να ακούω τους ανταγωνιστές μας να χρησιμοποιούν το επιχείρημα της ασφάλειας για να εμποδίσουν την καινοτομία. Ακούμε συνεχώς αυτές τις αβάσιμες κραυγές που λένε ότι θα σκοτώσουμε κάποιον και τις εκλαμβάνω ως προσωπική προσβολή» απάντησε ο Ρας στον Μακ Κάλουμ και έδωσε εντολή στο νομικό τμήμα της OceanGate να απειλήσει τον Μακ Κάλουμ με υποβολή μηνύσεων αν συνεχίσει να κάνει τέτοιου είδους σχόλια και αναφορές για το Titan. «Όσοι δραστηριοποιούνται σε αυτή τη μικρή ακόμη βιομηχανία και αγορά δεν θέλουν να μπουν νέοι παίκτες σε αυτή. Έχω τα προσόντα για να κατανοήσω όλα τα ζητήματα και τους κινδύνους που σχετίζονται με την υποβρύχια εξερεύνηση με ένα καινούργιο σκάφος» ήταν η θέση του Ρας πληρώνοντας αυτή του την άποψη με την ίδια του την ζωή αλλά δυστυχώς και με την ζωή τεσσάρων ακόμη ανθρώπων.

Naftemporiki.gr