Skip to main content

Ανακαλύφθηκε εξωπλανήτης όπου κατοικούν… ηφαίστεια (βίντεο)

Καλλιτεχνική απεικόνιση του εξωπλανήτη που είναι γεματος ηφαίστεια (πηγή φωτό NASA’s Goddard Space Flight Center/Chris Smith (KRBwyle))

Είναι ο πρώτος πλανήτης μακριά από το ηλιακό μας σύστημα με τέτοια γεωλογική δραστηριότητα.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Nature» διεθνής ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα ευρήματα της μελέτης ενός βραχώδους εξωπλανήτη που ανακαλύφθηκε το 2019. Ο εξωπλανήτης που έλαβε την την κωδική ονομασία LP 791-18d βρίσκεται σε απόσταση 90 ετών φωτός από τη Γη στον νότιο αστερισμό Κρατήρ.

Μελετώντας δεδομένα που συνέλεξαν το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer και ο διαστημικός κυνηγός εξωπλανητών TESS οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η επιφάνεια του LP 791-18d οποίου είναι καλλυμένη από ενεργά ηφαιστεία δημιουργώντας ένα πραγματικά κολασμένο κόσμο που έχει παράλληλα μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τους ειδικούς οι εκπομπές του ηφαιστειακού υλικού θα μπορούσαν να συντηρούν κάποιου είδους ατμόσφαιρα.

«Ο LP 791-18d είναι παλιρροιακά κλειδωμένος, πράγμα που σημαίνει ότι η ίδια πλευρά βλέπει συνεχώς το αστέρι της. Η μέρα θα είναι πιθανώς πολύ ζεστή για να μην υπάρχει νερό σε υγρή μορφή στην επιφάνεια. Αλλά η ποσότητα ηφαιστειακής δραστηριότητας που υποπτευόμαστε ότι συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη θα μπορούσε να διατηρήσει μια ατμόσφαιρα η οποία μπορεί να επιτρέψει στο νερό να συμπυκνωθεί στη νυχτερινή πλευρά» αναφέρει Μπγιόρν Μπενέκε, καθηγητής αστρονομίας στο Ινστιτούτο Έρευνας Εξωπλανητών του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

https://www.youtube.com/watch?v=yv2JNbeIiek

Ο LP 791-18d βρίσκεται σε τροχιά γύρω από ένα ερυθρό νάνο, τον πιο κοινό τύπο άστρο στο γαλαξία μας και πιθανότατα τον πιο κοινό τύπο άστρων στο Σύμπαν. Στο σύστημα αυτό έχουν εντοπιστεί άλλοι δύο εξωπλανήτες. Ο LP 791-18d που έχει μέγεθος περίπου 20% μεγαλύτερο από αυτό της Γης και μάζα επτά φορές μεγαλύτερη από αυτή του πλανήτη μας είναι ο πιο κοντινός στο άστρο του συστήματος από τους πλανήτες που έχουν ανακαλύφθεί μέχρι στιγμής εκεί.

Όμως ένας εκ των δύο άλλων πλανητών κινείται σε πολύ κοντινή τροχιά με τον LP 791-18d με αποτέλεσμα να δημιουργούνται βαρυτικές και άλλους είδους κοσμικές αλληλεπιδράσεις που παράγουν με τη σειρά και αυτές κάποια φαινόμενα στον εξωπλανήτη και επηρεάζουν τις γεωατμοσφαιρικές του συνθήκες παίζοντας πιθανώς ενεργό ρόλο στην ηφαιστειογενή του κατάσταση και δραστηριότητα. Το ίδιο συμβαίνει και στο πιο ενεργό ηφαιστειακά σώμα του ηλιακού μας συστήματος, την Ιό. Ο δορυφόρος του Δία είναι γεμάτος ενεργά ηφαίστεια η παρουσία και δραστηριότητα των οποίων σχετίζεται με τις βαρυτικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στην Ιό και τον γίγαντα αερίου.

Naftemporiki.gr