Skip to main content

Γαλαξιακή συγχώνευση λάμπει σαν άστρο στον φακό του James Webb (βίντεο)

Μοιάζει με λάμψη ενός γιγάντιου άστρου αλλά είναι το φως μιας συγχώνευσης γαλαξιών (πηγή φωτό NASA, ESA, CSA, STScI, Alyssa Pagan (STScI))

Άλλο ένα εντυπωσιακό σκηνικό από το Σύμπαν κατέγραψε το πανίσχυρο διαστημικό τηλεσκόπιο.

Το James Webb, το ισχυρότερο και πιο προηγμένο διαστημικό τηλεσκόπιο που κατασκεύασε ο άνθρωπος, συνεχίζει να κάνει εντυπωσιακές ανακαλύψεις από κάθε γωνιά του Σύμπαντος και παράλληλα καταγράφει καθημερινά διάφορα κοσμικά φαινόμενα. Η διαδικασία σύγκρουσης γαλαξιών που καταλήγει κατά βάση σε συγχώνευση των γαλαξιών που παίρνουν μέρος σε αυτή είναι ένα από τα πιο συχνά φαινόμενα στο Σύμπαν. Στα αμέτρητα σμήνη γαλαξιών που υπάρχουν στο Σύμπαν οι βαρυτικές αλληλεπιδράσεις έλκουν όσους βρίσκονται σε κοντινή απόσταση μεταξύ τους με αποτέλεσμα τη σύγκρουση/συγχώνευση τους και τελικά τη δημιουργία ενός νέου γαλαξία. Η διαδικασία σύγκρουσης/συγχώνευσης οδηγεί στη μαζική γέννηση νέων άστρων. Πρόκειται για μια κρίσιμη κοσμική διεργασία ανανέωσης του Σύμπαντος.

Σε απόσταση 250 εκατ. ετών φωτός από τη Γη βρίσκεται ο αστερισμός του Όφεως και εκεί βρίσκεται σε εξέλιξη η σύγκρουση/συγχώνευση δύο σπειροειδών γαλαξιών. Η σύγκρουση υπολογίζεται ότι ξεκίνησε πριν από 700 εκατ. έτη και το κοσμικό αντικείμενο που σχηματίζεται έχει λάβει την κωδική ονομασία Arp220. Η εξέλιξη του φαινομένου έχει προκαλέσει μια τεράστια παραγωγή σχηματισμού νέων άστρων. Περίπου 200 τεράστια αστρικά σμήνη συγκεντρώνονται σε μια πυκνή γεμάτη κοσμική σκόνη περιοχή πλάτους περίπου 5.000 ετών φωτός. Εκτιμάται ότι η ποσότητα αερίου σε αυτή την περιοχή είναι ίση με όλο το αέριο που υπάρχει σε ολόκληρο τον γαλαξία μας.

Προηγούμενες ραδιοτηλεσκοπικές παρατηρήσεις σε αυτή την περιοχή έχουν αποκαλύψει περίπου 100 υπολείμματα άστρων που καταστράφηκαν σε εκρήξεις σουπερνόβα που έχουν συμβεί σε μια έκταση μικρότερη από 500 έτη φωτός γεγονός εξαιρετικά ενδιαφέρον επιστημονικά όσο και εντυπωσιακό. Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble κατάφερε κάποια στιγμή να εντοπίσει τους πυρήνες των γαλαξιών που συγκρούονται. Καθένας από τους πυρήνες έχει έναν περιστρεφόμενο δακτύλιο που σχηματίζει αστέρια εκτοξεύοντας ένα εκθαμβωτικό υπέρυθρο φως το οποίο εντόπισε και κατέγραψε σε μια ακόμη εντυπωσιακή εικόνα το James Webb.

https://www.youtube.com/watch?v=69bDhHg11SE

Εκτός των άλλων η εικόνα και τα στοιχεία που απορρέουν από αυτή θα αποκαλύψει σημαντικά στοιχεία στους επιστήμονες για το φαινόμενο που εξελίσσεται στη συγκεκριμένη περιοχή αλλά και γενικότερα για τις γαλαξιακές συγκρούσεις.

Naftemporiki.gr