Skip to main content

Στον Ειρηνικό Ωκεανό έπεσε ο ανεξέλεγκτος κινεζικός διαστημικός πύραυλος

(πηγη φωτο Shutterstock)

Στον Ειρηνικό Ωκεανό κατέληξε χωρίς να προκαλέσει προβλήματα το τμήμα του πυραύλου που μετέφερε στο Διάστημα ένα τμήμα του Διαστημικού Σταθμού της Κίνας και επέστρεψε ανεξέλεγκτα στον πλανήτη μας προκαλώντας αναταραχή για λίγες ώρες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Αν και ορισμένα από τα κομμάτια του κινεζικού πυραύλου που έπεφτε ανεξέλεγκτα στη Γη έκαναν την εμφάνιση τους στον ουρανό της Ισπανίας προκαλώντας συναγερμό και κλείσιμο του εναέριου χώρου της χώρας για λόγους ασφαλείας των πτήσεων το κυρίως τμήμα του διαστημικού σκουπιδιού κατέληξε στον Ειρηνικό Ωκεανό σύμφωνα με την Διοίκηση Διαστήματος των ΗΠΑ. Πρόκειται για ένα τμήμα του τεράστιου κινεζικού πυραύλου που μετέφερε την τρίτη και τελευταία μονάδα του Διαστημικού Σταθμού της Κίνας. Κάποια κομμάτια έχουν πέσει στον νότιο Ειρηνικό ενώ κάποια άλλα σε βορειότερες περιοχές του ωκεανού.

Η Κίνα επέλεξε ο σχεδιασμός και η λειτουργία του πυραύλου να γίνουν με τέτοιο τρόπο ώστε να μην είναι ελεγχόμενες οι κινήσεις του αφού απελευθερώσει το φορτίο του με αποτέλεσμα κάποια τμήματα του να κινούνται ανεξέλεγκτα και να πέφτουν στη Γη προκαλώντας εύλογες ανησυχίες. Είναι το τέταρτο παρόμοιο περιστατικό με κινεζικό πύραυλο τα τελευταία χρόνια. Η Κίνα υποστηρίζει ότι οι πιθανότητες να πέσει κάποιο τμήμα του πυραύλου στη στεριά και να προκαλέσει ζημιές ή να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές είναι πολύ μικρός και δεν τον λαμβάνει υπόψη.

Naftemporiki.gr