Skip to main content

Ανταρσία εργαζομένων στην Apple για την επιστροφή στα γραφεία

Η Apple είχε αποφασίσει από το 2021 την επιστροφή των εργαζομένων στα γραφεία της εταιρείας μετά το διετές καθεστώς τηλεργασίας που ακολουθούσε όπως οι περισσότερες εταιρείες εξαιτίας της πανδημίας.

Αν και η διοίκηση είχε ζητήσει επανειλημμένα το προηγούμενο χρονικό διάστημα από τους εργαζομένους να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας τους εντούτοις το αίτημα είχε λάβει χαρακτήρα σύστασης και όχι υποχρεωτικότητας. Ο επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ, ανακοίνωσε ότι από τις 5 Σεπτεμβρίου θα πρέπει όσοι εργάζονται στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Καλιφόρνια να προσέρχονται τουλάχιστον τρεις μέρες την εβδομάδα στα γραφεία της εταιρείας. Στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας εργάζονται περίπου 12 χιλιάδες άτομα ενώ ο συνολικός αριθμός εργαζομένων της σε όλο τον κόσμο είναι περίπου 165 χιλιάδες.

Αυτή η εξέλιξη δεν άρεσε σε αρκετούς εργαζομένους οι οποίοι όπως φαίνεται προτιμούν να εργάζονται από το σπίτι και πιθανώς να έχουν πλέον οργανώσει τη ζωή τους με αυτόν τον τρόπο. Αυτοί οι εργαζόμενοι δημιούργησαν μάλιστα μια ομάδα την οποία αποκαλούν «Apple Together» η οποία εκπροσωπεί όσους αντιδρούν στην επιστροφή στα γραφεία τους.  

«Η απόφαση για επιστροφή στο γραφείο τρεις μέρες και δύο μέρες να υπάρχει τηλεργασία δεν δείχνει καμία ευελιξία. Ζητούμε να μπορούμε να αποφασίζουμε μόνοι μας το μοντέλο εργασίας που λειτουργεί καλύτερα για τον καθένα από εμάς. Σταματήστε να μας συμπεριφέρεστε σαν να είμαστε μικρά παιδιά» αναφέρεται σε δήλωση της ομάδας Apple Together.

Στη δήλωση γίνεται αναφορά σε μια ατάκα του συνιδρυτή και επί πολλά χρόνια επικεφαλής της Apple Στιβ Τζομπς που είχε πει «Δεν έχει νόημα να προσλαμβάνεις έξυπνους ανθρώπους και να τους λες τι να κάνουν. Προσλαμβάνουμε έξυπνους ανθρώπους για να μας λένε αυτοί τι να κάνουμε». Η ομάδα αναφέρει «Εδώ είμαστε λοιπόν, οι έξυπνοι άνθρωποι που προσλάβατε και σας λέμε τι να κάνετε: Παρακαλούμε να μην μπαίνετε στο δρόμο μας, δεν υπάρχει μια λύση που να ταιριάζει σε όλους, αφήστε μας να αποφασίσουμε εμείς πώς μπορούμε να εργαστούμε με τον πιο αποδοτικό αλλά και σωστό για τη ζωή μας τρόπο».

Να σημειωθεί ότι έχουν δημιουργηθεί στις ΗΠΑ ομάδες εργαζομένων που ζητούν το δικαίωμα στην τηλεργασία σε μόνιμη βάση. Ένα από αυτά το «Remote Work Advocacy» έχει περισσότερα από δέκα χιλιάδες μέλη.