Skip to main content

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τις περιοχές υψηλής βιοποικοιλότητας των ωκεανών

Άλλη μια δυσοίωνη πρόβλεψη για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής προστίθεται στον μακρύ κατάλογο με παρόμοιες προβλέψεις και εκτιμήσεις της επιστημονικής κοινότητας.

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «Global Change Biology» ερευνητική ομάδα με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία αναφέρει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη που αυξάνει και τη θερμοκρασία της θάλασσας απειλεί το 70% των ειδών που ζουν στις περιοχές των ωκεανών με τη μεγαλύτερη βιοποκοιλότητα.

Χρησιμοποιώντας μια νέα μέθοδο οι ερευνητές υπολόγισαν το πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία στους ωκεανούς και παράλληλα πόσο μακριά θα πρέπει να μετακινηθούν διάφορα είδη από τις περιοχές που ζουν μέχρι σήμερα για να βρουν καλύτερες και πιο βιώσιμες για αυτά συνθήκες ζωής. «Η έρευνα που κάναμε έδειξε ότι οι περιοχές μεγάλης βιοποικοιλότητας στους ωκεανούς είναι και αυτές που είναι περισσότερο ευάλωτες και εκτεθειμένες στην κλιματική αλλαγή και την αύξηση της θερμοκρασία των υδάτων» δηλώνει ο δρ. Στιούαρτ Μπράουν, του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Σύμφωνα με τη μελέτη τα περισσότερα είδη που ζουν σε αυτές τις περιοχές δεν θα μπορέσουν να προσαρμοστούν σε αυτή την τόσο απότομη αλλαγή των συνθηκών διαβίωσης με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν ενώ ακόμη και όσα αποφασίσουν να μεταναστεύσουν δεν θα καταφέρουν να προσεγγίσουν πιο φιλικές κλιματολογικά περιοχές επειδή αυτές θα είναι πολύ μακριά από τις περιοχές που ζούσαν μέχρι εκείνη την στιγμή και θα χάσουν την ζωή τους στη διαδρομή. Σύμφωνα με τους ερευνητές η κλιματική αλλαγή απειλεί άμεσα το 70% των ειδών που ζουν στις περιοχές μεγάλης βιοποικλότητας των ωκεανών.