Skip to main content

Ρομποτάκια «οριγκάμι» θα θεραπεύουν ασθενείς

Τα τελευταία χρόνια έχουν παρουσιαστεί διαφόρων ειδών μηχανισμοί κυρίως με την μορφή μικροσκοπικών ρομπότ τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό ασθενών και πηγαίνουν στα σημεία που υπάρχει το πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζουν μεταφέροντας εκεί την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή ή κάνοντας άλλου είδους ενέργειες αποκατάστασης της ζημιάς.

Το τελευταίο τέτοιου είδους επίτευγμα βγήκε από τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις ΗΠΑ. Με δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Nature Communications» ερευνητές του αμερικανικού πανεπιστημίου παρουσιάζουν ένα μίνι ρομπότ που δημιούργησαν. Το ρομπότ που έχει μέγεθος παρόμοιο με αυτό ενός νυχιού σχεδιάστηκε με βάση την ιαπωνική τέχνη οριγκάμι. Το ρομποτάκι που ελέγχεται με μαγνήτες μπορεί να εισέρχεται στον οργανισμό και να κυλά, να περιστρέφεται, να αναποδογυρίζει ακόμη και να κολυμπά για να εισέλθει σε οποιοδήποτε στενό ή «δύσβατο» σημείο του ανθρώπινου σώματος.

Το ρομποτάκι που έχει διάμετρο μικρότερη των οκτώ χιλιοστών θα χορηγεί την απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή σε όγκους, θρόμβους ή σημεία λοιμώξεων. Αυτό σημαίνει ότι η δράση των φαρμάκων θα είναι πιο άμεση και αποτελεσματική αποφεύγοντας τις επώδυνες μεθόδους χορήγησης αλλά και ορισμένες πιθανές παρενέργειες.