Skip to main content

Οπλισμένο ρομποτικό όχημα από τη Rheinmetall

Η Rheinmetall αποκάλυψε ένα νέο, οπλισμένο ρομποτικό όχημα, σχεδιασμένο για τακτική αναγνώριση/ συλλογή πληροφοριών και υποστήριξη στρατευμάτων σε συνθήκες μάχης.
 
Το Mission Master-Armed Reconaissance υπάγεται στην «οικογένεια» A-UGV (Mission Master Autonomous- Unmanned Ground Vehicle) και, πέρα από εξοπλισμό συλλογής πληροφοριών, διαθέτει έναν τηλεχειριζόμενο σταθμό όπλου (RCWS) Rhenimetall Fieldranger.
 
Το όχημα αυτό είναι σχεδιασμένο για αποστολές ανίχνευσης υψηλού κινδύνου, προκειμένου να παρέχεται καλύτερη εικόνα του περιβάλλοντος επιχειρήσεων χωρίς να διατρέχουν κίνδυνο οι στρατιώτες. Ο εξοπλισμός του περιλαμβάνει αισθητήρες μακράς εμβέλειας, ραντάρ, κάμερα 360 μοιρών, αποστασιόμετρο λέιζερ και καταδείκτη λέιζερ για την υπόδειξη πιθανών απειλών. Ο εξοπλισμός αναγνώρισης είναι εγκατεστημένος σε μια πτυσσόμενη κεραία 3,5 μέτρων, κάτι που, σύμφωνα με την εταιρεία, διευκολύνει τη μεταφορά του από ελικόπτερα όπως το CH-53 ή το CH-47 Chinook.
 
Ως προς τις τηλεπικοινωνίες το όχημα έχει αρχιτεκτονική που του επιτρέπει να υποστηρίξει οποιοδήποτε είδος ασυρμάτου, ενώ το σύστημα αμφίδρομης επικοινωνίας επιτρέπει άμεση επαφή με το αρχηγείο ή άλλα οχήματα. Σύμφωνα με την εταιρεία, όταν το όχημα αντιμετωπίζει εχθρικές δυνάμεις, παρέχει μεγάλη ισχύ πυρός χάρη στο πολυβόλο των 7,62 χιλιοστών του (Rheinmetall Fieldranger Light 7,62 mm RCWS)- ενώ τονίζεται πως σε τέτοια περίπτωση η χρήση όπλων γίνεται μέσω τηλεχειρισμού από άνθρωπο χειριστή, και ποτέ αυτόνομα.
 
Το όχημα μπορεί να τροποποιηθεί για να μπορεί να μεταφέρει επίσης φορτία άνω του μισού τόνου, να υποστηρίζει με μεγαλύτερη ισχύ πυρός ομάδες πεζών στρατιωτών ή να απομακρύνει τραυματίες. Είναι επίσης συμβατό και συνδεδεμένο στο σύστημα Argus και στο Rheinmetall Command and Control Software.
 
Μεταξύ άλλων, η Rheinmetall υπογραμμίζει πως η έννοια της «αγέλης λύκων» (Wolf Pack) γίνεται πραγματικότητα, με πολλαπλά οχήματα να επιχειρούν μαζί ως ομάδα, πραγματοποιώντας αποστολές διαφόρων ειδών. Όλες οι μονάδες επικοινωνούν μεταξύ τους και χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη για να επιχειρούν αποτελεσματικά. Η «αγέλη» στο σύνολό της επιβλέπεται από έναν διαχειριστή μέσω δικτύου LTE, SATCOM, ή στρατιωτικού υπολογιστικού νέφους- με την εταιρεία να τονίζει πως ο χειριστής μπορεί να εστιάζει στο σύνολο της αποστολής αντί να επιβλέπει το κάθε όχημα ξεχωριστά.