Προκλητική εξομολόγηση αμφισβητούμενης προέλευσης

«Η Λίλα λέει», στο Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν
Τρίτη, 24 Φεβρουαρίου 2015 09:30

Σε μια παράσταση αυστηρά ακατάλληλη για ανηλίκους, το άκρως προκλητικό κείμενο του Σιμώ, με τίτλο «Η Λίλα λέει», παρουσιάζεται σε μετάφραση - διασκευή της Μαριάννας Κάλμπαρη.

A- A A+

Ένα ποιητικό, σχεδόν πορνογραφικό, αλλά και γεμάτο χιούμορ κείμενο, που ακόμα και ο εκδοτικός οίκος που το παρουσίασε καταθέτει τις αμφιβολίες του σε σχέση με την πραγματική ταυτότητα του συγγραφέα του, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο θέατρο.

Σε μια παράσταση αυστηρά ακατάλληλη για ανηλίκους, το άκρως προκλητικό κείμενο του Σιμώ, με τίτλο «Η Λίλα λέει», παρουσιάζεται σε μετάφραση - διασκευή της Μαριάννας Κάλμπαρη, η οποία συνυπογράφει και τη σκηνοθεσία με τον Βασίλη Μαυρογεωργίου, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν, από σήμερα, Τρίτη 24 Φεβρουαρίου.

Το διήγημα του Σιμώ παρουσιάστηκε στα γαλλικά γράμματα το 1996, δημιουργώντας μεγάλη αίσθηση. Είναι μια ποιητική ιστορία για την απώλεια της αθωότητας σε μια διεφθαρμένη εποχή. Τη δική μας. Μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο το 2004, σε σκηνοθεσία Ziad Doueiri. Η προέλευσή του είναι αμφισβητούμενη. Πρόκειται όντως για κάποιον άγνωστο  συγγραφέα ή, πίσω από το ψευδώνυμο «Σιμώ», κρύβεται ένας καθιερωμένος δημιουργός; Το ερώτημα μένει αναπάντητο μέχρι σήμερα.

Δεν μπορεί να φανταστεί πόσο βίαια θα τελειώσει

Ο Σιμώ γεννιέται στη Γαλλία, από Άραβες γονείς, και μεγαλώνει στο γκέτο ενός παρισινού προαστίου. Δεν έχει δουλειά, λεφτά, όνειρα. Καμία ελπίδα και καμία προοπτική. Ώσπου γνωρίζει τη Λίλα, ένα πανέμορφο πλάσμα με αγγελικό πρόσωπο, αλλά γλώσσα τόσο χυδαία «που νόμιζες πως οι λέξεις θα πλήγωναν τα χείλη της». Κι όμως, η Λίλα λέει τα πιο ακραία πράγματα απλά, απαλά, «σαν αναγγελίες πτήσεων που δεν θα προσγειωθούν ποτέ». Κι αυτό την κάνει μοναδική. Μαζί της, ο Σιμώ βρίσκει, επιτέλους, νόημα στην άθλια ζωή του. Γράφει μια ιστορία. Και η ιστορία αυτή δεν είναι παρά όλα όσα του περιγράφει η Λίλα και τον τρελαίνουν: οι ερωτικές εμπειρίες της με άλλους άντρες, οι φαντασιώσεις της, η εμμονή της με το σεξ. Ο Σιμώ, όλο και πιο βαθιά ερωτευμένος, δεν μπορεί να φανταστεί πόσο βίαια και αναπάντεχα θα τελειώσει η ιστορία του.

Ταυτότητα παράστασης
Μετάφραση - διασκευή: Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνοθεσία: Βασίλης Μαυρογεωργίου - Μαριάννα Κάλμπαρη, σκηνικά - κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης, μουσική επιμέλεια: Γιάννης Σορώτος, φωτισμοί: Στέλλα Κάλτσου, φωτογραφίες: Μυρτώ Αποστολίδου. Παίζουν (αλφαβητικά): Λένα Δροσάκη, Βασίλης Μαυρογεωργίου.

Πληροφορίες
Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν - Υπόγειο: Πεσμαζόγλου 5 - Αθήνα, τηλ.: 210 3228706. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη: 21.15, Τετάρτη: 20.00. Τιμές εισιτηρίων: Τρίτη και Τετάρτη: γενική είσοδος: 15 ευρώ, μειωμένο (φοιτητές - άνεργοι με κάρτα ΟΑΕΔ - ΑΜΕΑ, νέοι κάτω των 23 ετών - συνταξιούχοι άνω των 65 ετών - ομάδες 8 ατόμων και άνω): 10 ευρώ, Δευτέρα: γενική είσοδος: 10 ευρώ. Προπώληση: καταστήματα: Public, Παπασωτηρίου, Ιανός, Seven Spots, Reload, τηλεφωνικά: 11876, ηλεκτρονικά: viva.gr.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή