Ικανοποίηση στην ιταλική κυβέρνηση από τη διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ

Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2015 22:05
UPD:26/01/2015 13:03
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Ο Ιταλός πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συναντηθούν στην πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης που επικαλείται το ΑΜΠΕ.

A- A A+

Με ικανοποίηση έχει γίνει δεκτή από την ιταλική κυβέρνηση η διαφαινόμενη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να συναντηθούν στην πρώτη ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής σύμφωνα με πηγές της ιταλικής κυβέρνησης που επικαλείται το ΑΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπογραμμίζεται με ικανοποίηση, από στενούς συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού, ότι η εφημερίδα της Ρώμης «Ιλ Μεσσατζέρο», δημοσίευσε σήμερα σύντομο διάλογο με τον νικητή των ελληνικών εκλογών. Στον διάλογο ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει ότι «δεν γνωρίζει τον Ματτέο Ρέντσι, αλλά τα δυο επιτελεία τους έχουν ήδη επαφή και έχει αναπτυχθεί μια αυθόρμητη, θετική σχέση».

Επίσης πηγές της ιταλικής κυβέρνησης τονίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε, στην Ελλάδα, χάρη στην ενισχυμένη αναλογική, η οποία, όμως, στην Ιταλία, δεν «πείθει» την ιταλική παραδοσιακή Αριστερά.

Συνεργάτες του Ιταλού πρωθυπουργού προσθέτουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα χρειασθεί σίγουρα και τη συνεργασία του Ρέντσι και ότι η ιταλική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνέβαλε στο να επιτευχθεί, μεταξύ των άλλων, η ποσοτική χαλάρωση, η ευελιξία, η αποδυνάμωση του ευρώ έναντι του δολαρίου, το σχέδιο επενδύσεων.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι για την ιταλική κυβέρνηση, αυξάνονται, τώρα, τα περιθώρια ανάληψης νέων πρωτοβουλιών.

Ο επικεφαλής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, Νίκι Βέντολα, δηλώνει ότι «η νίκη του Αλέξη Τσπίρα θα αποτελέσει πραγματικό κυκλώνα κατά της λιτότητας» και ότι «η καρδιά του, απόψε, χτυπά στην Αθήνα, με την ελληνική Αριστερά που έδειξε ότι η στήριξη των κοινωνικών αγώνων οδηγεί στη νίκη».

Ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα Σάντρο Γκότζι, τέλος, υπογράμμισε ότι «η Ιταλία σέβεται το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και είναι έτοιμη να εργασθεί με την νέα ελληνική κυβέρνηση και περιμένει τις νέες προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με την ελπίδα να υπάρξουν νέες ευκαιρίες, στην Ευρώπη, υπέρ της ανάπτυξης».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς

Δημοφιλή